Έπειτα από 21 χρόνια, την ηµέρα που γιορτάζεται η Αµερικανική Ανεξαρτησία, έγιναν τα εγκαίνια του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σηµείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.

Η ανέγερση του ναού πέρασε από 40 κύµατα. Κάποιοι µίλησαν για κακοδιαχείριση των χρηµάτων που προορίζονταν για ανέγερση του ναού, δηµιουργώντας ένα κλίµα αρνητικό σε βάρος του τέως Αρχιεπισκόπου ∆ηµητρίου. Ακολούθησαν δέκα ολόκληρα χρόνια τριβών και διαπραγµατεύσεων, µέχρι το 2011, όταν τελικώς άνοιξε ο δρόµος και αποφασίστηκε το ακριβές σηµείο όπου ανεγείρεται ο ναός, µε σχέδια Καλατράβα, στο ανατολικό άκρο του Λίµπερτι Παρκ. Η θεµελίωση έγινε τον Οκτώβριο του 2014. Τελικά, µε την εκλογή του νυν Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ξεπεράστηκαν τα προβλήµατα και πλέον «ο ναός θα κοσµεί το «Σηµείο Μηδέν» για τους επόµενους αιώνες και θα αποδεικνύει το σθένος του ανθρώπου, ο οποίος µπορεί να καταφέρει τα πάντα όταν έχει πίστη και λειτουργεί συλλογικά».

Ο ναός του Αγίου Νικολάου βρισκόταν στην οδό Liberty απέναντι από τον νότιο πύργο του Παγκόσµιου Κέντρου Εµπορίου. Καταστράφηκε εντελώς στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεµβρίου του 2001, όταν ο νότιος πύργος κατέρρευσε. Ηταν το µόνο κτίριο που καταστράφηκε από την επίθεση και δεν ανήκε στο Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου.

Το κτίριο που στέγασε την εκκλησία κτίστηκε περίπου το 1832. Το 1916 Ελληνοαµερικανοί µετανάστες συνέστησαν το ποίµνιο του Αγίου Νικολάου και το 1922 ξεκίνησαν να τελούνται ακολουθίες στην τοποθεσία της οδού Liberty. Ενδιαφέρον έχει η αγιογράφηση του ναού, την οποία ανέλαβαν να κάνουν οι µοναχοί Λουκάς και Παχώµιος της µονής Ξενοφώντος .
 
Η θεµατολογία που θα αντικρίσει ο επισκέπτης συνδέεται άρρηκτα µε την τοποθεσία και την ιστορία της εκκλησίας-κενοτάφιο που σχεδίασε ο Καλατράβα και που θα µοιάζει τη νύχτα σαν να φωτίζεται εσωτερικά κυριαρχία του πεντελικού µαρµάρου, από το οποίο είναι φτιαγµένοι η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας. Επίσης, στην τελετή που πραγµατοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απένειµε το προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε 17 σηµαντικές προσωπικότητες που «έχουν υποδειγµατική συνεισφορά στην ευηµερία των ΗΠΑ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίσηµο δελτίο Τύπου που εξεδόθη από την Ουάσινγκτον. Μεταξύ των τιµηθέντων ήταν και ο Ελληνας π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, που γεννήθηκε στο Λατζόι της Ηλείας και θεωρείται από τους ισχυρότερους ιερείς στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αµερικής, µε πολυεπίπεδη προσφορά, αλλά και µεγάλο έργο στην προσπάθεια ανοικοδόµησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Τον περασµένο Σεπτέµβριο που βρέθηκε στην Αµερική ο Οικουµενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του ναού, τονίζοντας πως «η ελληνορθόδοξη πίστη θα πρωτοστατήσει. Το καλό θα θριαµβεύσει επί του κακού και η αγάπη επί του µίσους. Η άνανδρη επίθεση που έφερε τόσο πολύ θάνατο σε αυτό το µέρος δεν θα έχει τον τελικό λόγο». Με την ολοκλήρωση του έργου η Αρχιεπισκοπή έστειλε το δικό της µήνυµα και στο εσωτερικό της, καθώς συµπίπτει και µε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 9/7