Σημαντικές επαφές είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Την Δευτέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε συνάντηση ιδιαίτερου συμβολισμού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, με το τετ α τετ μεταξύ τους να πραγματοποιείται σε εξαιρετικό κλίμα. 

FClT8ysXIAYvSuL__2_

 Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Παναγιότατος έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID - 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Οι δυο άνδρες αντήλλαξαν θερμές κουβέντες και χαμόγελα, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συναντήσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ned Price, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος «συζήτησαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και την περιοχή.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης παραμένει συνεχής προτεραιότητα για την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν. Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

FClADgOX0AA_fCN

 Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οικουμενικού Πατριάρχη Αιδ. Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής σημείωσε ότι: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησαν μια εκτεταμένη και παραγωγική συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε ανησυχίες για τα δεινά που υφίστανται οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη πολιτική δράση ως απάντηση στην κλιματική κρίση και τόνισε το ρόλο του διαθρησκειακού διαλόγου για αμοιβαία ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου, Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Α. Μπλίνκεν:Καλησπέρα σε όλους. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ιδιαίτερο προνόμιο να έχουμε μαζί μας σήμερα τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Στέητ Ντηπάρμεντ. Είχα τη χαρά να είμαι με τον τότε Αντιπρόεδρο Μπάιντεν όταν γίναμε δεκτοί από εσάς. Είναι μεγάλη η χαρά σήμερα να μπορούμε να σας έχουμε εδώ.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, και το προασπίζουμε αυτό στην  εξωτερική μας πολιτική και φυσικά το προασπίζουμε στην ίδια μας τη χώρα. Η Εκκλησία του Παναγιωτάτου εκτείνεται σε όλον τον κόσμο, και εδώ στις ΗΠΑ.

Γι’αυτό και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που είναι εδώ. Ξέρω ότι θα δείτε τον Πρόεδρο. Ξέρω πόσο αναμένει να σας δει και να σας υποδεχτεί. Καλώς ήρθατε. Είναι θαυμάσιο να σας έχουμε εδώ.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι προνόμιο για εμάς – για μένα προσωπικά και την Αντιπροσωπεία μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – να γίνουμε δεκτοί από την εξοχότητά σας. Μεταφέρουμε σε εσάς, στο αμερικανικό έθνος, τις ευλογίες και τους χαιρετισμούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, του κέντρου της παγκόσμιας Ορθοδοξίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε αυτήν την αίθουσα. Ενθυμούμαι τις προηγούμενες επισκέψεις μου. Είχα το προνόμιο να γίνω δεκτός αρκετές φορές από τους προκατόχους σας αλλά και από τους προηγούμενους Προέδρους των ΗΠΑ, κάτι που θα γίνει και σήμερα. Αυτό το απόγευμα θα έχουμε την τιμή και το προνόμιο να γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο Joe Biden .

Είμαστε ευγνώμονες στην Αμερικανική κυβέρνηση, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, για την συνεχή υποστήριξη προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τις ιδέες και αξίες του, τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε αγωνιζόμενοι ταυτόχρονα να επιβιώσουμε, στην ιστορική μας έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.

BARTH-BLINKEN

Α. Μπλίνκεν: Σας ευχαριστώ και πάλι. Είναι υπέροχο που είστε εδώ και θα πρέπει να τονίζω πόσο πολύ εκτιμούμε την εξαιρετική ηγεσία του Παναγιωτάτου όσον αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής καθώς οδεύουμε σε μια αληθινά, αληθινά σημαντική συνάντηση όλου του κόσμου την επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι έχετε εστιάσει τόσο πολύ σε αυτό το θέμα, πιστεύω έχει κάνει τη διαφορά και είμαστε ευγνώμονες για αυτό επίσης.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος :Ευχαριστώ

Α. Μπλίνκεν: Σας ευχαριστώ όλους.