boris_johnson
Διεθνή

Μπόρις Τζόνσον: «Έσωσε το κεφάλι του» προς το παρόν - Το κύρος του δέχτηκε βαρύ πλήγμα

Πολλοί σχολιαστές επισήμαναν την επικίνδυνη θέση, στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός

Μετά από αλλεπάλληλα σκάνδαλα , ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατάφερε να σώσει το κεφάλι του, κερδίζοντας στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατάφερε να πλήξει ακόμα περισσότερο το κύρος του.

Δυόμισι χρόνια μετά την θριαμβευτική του νίκη στις εκλογές, ο 57χρονος πρωθυπουργός παραμένει βουτηγμένος στην υπόθεση «partygate», τα πάρτι που οργανώνονταν συστηματικά στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά της διάρκεια ισχύος αυστηρών lockdown για τους υπόλοιπους Βρετανούς.

Η χθεσινή ψηφοφορία ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Από τους 359 βουλευτές των Τόρις που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 211 έδωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και 148 την αρνήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός τους είναι επαρκής για να παραλύσει την λειτουργία της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να χαιρετίσει το αποφασιστικό αποτέλεσμα» και κάλεσε το κόμμα σε ενότητα, διευκρινίζοντας ότι «είναι βέβαιο ότι δεν έχει στο μυαλό του πρόωρες εκλογές».

Αλλά πολλοί σχολιαστές τόνισαν την επικίνδυνη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. «Ένας πρωθυπουργός με αξιοπρέπεια θα κοίταζε τα νούμερα, θα αποδεχόταν το γεγονός ότι έχει χάσει την υποστήριξη σημαντικού μέρους του κόμματός του και θα σκεφτόταν την θέση του, αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο Ρότζερ Γκέιλ, ένας από τους βουλευτές που απέσυρε την υποστήριξή του προς τον Μπόρις Τζόνσον.


Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «τελείως ακατάλληλος για το αξίωμα» και επέκρινε τους «διαιρεμένους Τόρις, που ασχολούνται με την διατήρηση του Μπόρις Τζόνσον στην εξουσία, χωρίς σχέδιο».

Όπως είναι αναμενόμενο, η ψηφοφορία είναι το πρώτο θέμα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα. Οι Times κάνουν λόγο για έναν «λαβωμένο νικητή», υπενθυμίζοντας ότι η Τερέζα Μέι είχε επιβιώσει το 2018 πρότασης μορφής με μικρότερο ποσοστό αρνητικών ψήφων, πριν αναγκασθεί να παραιτηθεί λίγου μήνες αργότερα.

«Ο πρωθυπουργός γαντζώνεται στην εξουσία μετά την ταπείνωση της ψηφοφορίας», σύμφωνα με τον Guardian, ενώ η Daily Mirror, στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για την υπόθεση «Partygate» έχει κεντρικό τίτλο: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις».

Για τους Financial Times, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «τον έπληξε σοβαρά και αποκάλυψε τις διαστάσεις του ρήγματος και της δυσαρέσκειας στους κόλπους του κόμματός του».

Αναστολή ενός έτους

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησης. Έπειτα από εβδομάδες φημολογίας, οι εξελίξεις ήταν χθες γρήγορες, όταν ανακοινώθηκε ότι εκκινεί η διαδικασία ψηφοφορίας επί πρότασης μομφής, μετά την υποβολή 54 επιστολών βουλευτών των Τόρις που ζητούσαν την αποχώρησή του στην επιτροπή 1922.

Σε περίπτωση ήττας του πρωθυπουργού στην ψηφοφορία, προβλέπεται η διεξαγωγή εσωτερικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου ηγέτη του κόμματος και πρωθυπουργού, σε μία κρίσιμη συγκυρία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του καλπάζοντα πληθωρισμού. Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν δύναται να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού επί ένα έτος.

Τον γιούχαρε ο κόσμος στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου

Παρά τα συσσωρευμένα σκάνδαλα, τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των βουλευτών του, ο Μπόρις Τζόνσον κρατήθηκε στην θέση του τους τελευταίους λίγους μήνες, επενδύοντας στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην δυτική αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ευνοήθηκε επίσης από την απουσία προφανούς διεκδικητή της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 12 χρόνια, από τότε που το άστρο του υπουργού Οικονομικών και πιθανολογούμενου διαδόχου έσβησε λόγω των αποκαλύψεων για την περιουσία του και τις φορολογικές «διευθετήσεις» της βαθύπλουτης συζύγου του.

Η κατάρρευση της δημοτικότητας του Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη κοστίσει σημαντικές απώλειες στους Συντηρητικούς, κατά τις τοπικές εκλογές στις αρχές του Μαΐου. Η πλειοψηφία αμφιβάλλει όλο και περισσότερο για την ικανότητα του «Bojo», ο οποίος γιουχαΐστηκε από το πλήθος κατά τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου της βασίλισσας, να κερδίσει τις εκλογές του 2024.

H αλλόκοτη προσωπικότητά του, που κάποτε είχε θεωρηθεί προτέρημα, τώρα εξοργίζει τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 60% των Βρετανών θέλουν από τους Συντηρητικούς την αποπομπή του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία, αλλά το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 32% μεταξύ των ψηφοφόρων των Τόρις.