Οι φρικτές εικόνες των άψυχων σωμάτων των δολοφονημένων εν ψυχρώ αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα στους δρόμους της Μπούτσα αποκτούν πρόσωπο, εντείνοντας την οδύνη για τα θύματα των αποτρόπαιων εγκληματιών.

Καθημερινά βγαίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ανθρώπων που οι σφαγείς του Πούτιν σκότωσαν κατά την απόχώρησή τους από τη μαρτυρική ουκρανική πόλη.

Καθώς τα θύματα αναγνωρίζονται από φίλους, συγγενείς και συντοπίτες, έρχονται στο φως και οι μικρές προσωπικές τους ιστορίες. Τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύζονται από αυτές καθώς οι χρήστες τις αναδημοσιεύουν, προσπαθώντας να κατανοήσουν το εύρος της τραγωδίας.



"Αυτή είναι η Iryna πριν έρθει η #Ρωσία στη γη μας. Μάθαινε μακιγιάζ και είχε σχέδια. Ζούσε στην Μπούτσα. Αυτό είναι το χέρι της με μανικιούρ σε αυτή τη σκληρή φωτογραφία, που πολλοί από εσάς έχετε δει. Οι Ρώσοι σκότωσαν την Ιρίνα και εκατοντάδες ανθρώπους σαν αυτήν. Μόνο και μόνο επειδή ήταν Ουκρανοί".



Με αυτά τα λόγια συνοδεύει την ανάρτησή της η Ουκρανή δημοσιογράφος Κατερίνα Σεργκάτσκοβα που ζει και εργάζεται στο Κίεβο.

Στοιχεία για την Ιρίνα ανάρτησε στον δικό της λογαριασμό στο twitter και η Χάνα Λιουμπάκοβα, δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία που είναι non-resident fellow στο think tank Atlantic Council.

"Αυτή είναι η Ιρίνα που δολοφονήθηκε στην Μπούτσα", γράφει η Λιουμπάκοβα.

Την αναγνώρισε από το μανικιούρ της η make-up artist Αναστασία Σουμπάτσεβα καθώς η Ιρίνα ήταν εκπαιδευόμενή της.



Το τελευταίο μάθημά τους ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

"Μου είπε πώς της άρεσε πολύ μακιγιάζ της και πόσο καλά την έκανε να αισθάνεται. Είχε πάει σε συναυλία της Όλια Πολιάκοβα, είχε ανοίξει λογαριασμό στο Instagram και μοιραζόταν γεγονότα και στιγμές χαράς. Μου κράτησε το χέρι και είπε:

"Ντόνια, σε μεγάλη ηλικία κατάλαβα επιτέλους το πιο σημαντικό: πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου και να ζεις για τον εαυτό σου! Και επιτέλους θα ζήσω όπως θέλω!", όπως έγραψε η Σουμπατσέβα στο Facebook.