Η εν ψυχρώ δολοφονία άμαχου ποδηλάτη στην πόλη Μπούτσα από πυρά ρωσικών τεθωρακισμένων αποδεικνύεται από βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού.

Το συγκλονιστικό οπτικό υλικό καταγράφηκε στην Μπούτσα στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ακόμη το προάστιο του Κιέβου τελούσε υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με τους New York Times.

Το βίντεο δείχνει το θύμα να κινείται με ποδήλατο κατά μήκος ενός δρόμου. Όταν φθάνει σε γωνία, κατεβαίνει από το ποδήλατο και την διασχίζει περπατώντας.

Τότε δύο ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα ανοίγουν πυρ εναντίον του με πολυβόλα. Στο σημείο όπου πυροβολούν υψώνεται καπνός και σκόνη.


















Οι NYT διαβεβαιώνουν ότι επαλήθευσαν με ανεξάρτητο τρόπο το οπτικό υλικό. Το πτώμα του άνδρα βρισκόταν ακόμη στο σημείο όπου είχε πέσει νεκρός αφού οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το προάστιο του Κιέβου.

Τη Δευτέρα, η εφημερίδα δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες που εικονίζουν τα λείψανα αρκετών ανθρώπων σε δρόμους στην Μπούτσα στα μέσα του Μαρτίου, προτού αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο, δεν είναι φυσικά δυνατό να εξακριβωθεί ποιοι τους σκότωσαν από αυτά τα στιγμιότυπα. Οι εικόνες των πτωμάτων αμάχων που βρέθηκαν στο προάστιο του Κιέβου έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Το Κίεβο, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί τους κατηγορούν τον στρατό της Ρωσίας για βασανισμούς και εκτελέσεις αμάχων. Η ρωσική προπαγάνδα κατά την πάγια τακτική της το διαψεύδει και χαρακτηρίζει ανυπόστατες και κατασκευασμένες τις κατηγορίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως ο Ρώσος δικτάτορας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, κάτι που το Κρεμλίνο απορρίπτει κατηγορηματιά.