Στην είδηση ότι ο Ρώσος Ταξίαρχος Vitaly Gerasimov βρέθηκε νεκρός κοντά στο πολιορκημένο Χάρκοβο από τις ουκρανικές δυνάμεις, μετέδωσε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας πριν από λίγη ώρα, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά της Ρωσίας, κάτι που είναι αρκετά απίθανο να γίνει εξάλλου.

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, ο Ανώτατος αξιωματικός της Ρωσίας, φαίνεται πως ήταν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της 41ης Στρατιάς, γεγονός που αν αληθεύει, τότε πρόκειται για τον δεύτερο υψηλόβαθμο αξιωματικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που χάνει τη ζωή του, κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τον Ταξίαρχο Αντρέι Σουχοβέτσκι, Υποδιοικητής της ίδια στρατιωτικής μονάδας, που σκοτώθηκε από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή.


Υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των Ρώσων

Την είδηση επιβεβαιώνει η ανεξάρτητη δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα Bellingcat, με τον εκτελεστικό διευθυντή της, Christo Grozev να κάνει μια σειρά αναρτήσεων όπου αποκαλύπτει την υποκλοπή επικοινωνιών των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, στις οποίες γίνεται αναφορά στον θάνατο του Vitaly Gerasimov. Ο ίδιος συμμετείχε στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και στην προσάρτηση της Κριμαίας, κερδίζοντας μετάλλια από αυτές τις εκστρατείες.



Η απώλεια ανώτατων αξιωματικών έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που μεγάλο μέρος των ρωσικών δυνάμεων έχουν σταματήσει την προέλασή τους, λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων, πολύ χαμηλού ηθικού και της ισχυρής αντίστασης που προβάλλουν οι Ουκρανοί αμυνόμενοι μαχητές. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί και ένα άλλο, τεράστιο πρόβλημα, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι, το κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνιών τους.

4

Ειδικότερα, ο ερευνητής Christo Grozev τονίζει ότι στην κλήση του αξιωματικού της FSB που βρίσκεται στην Ουκρανία, με τον προϊστάμενό του στη Ρωσία, του τονίζει ότι δεν μπορεί να μιλήσει μέσω του τηλεφώνου με κρυπτογράφηση τύπου Era, λέγοντας χαρακτηριστικά «αφεντικό, το ERA δεν λειτουργεί». Πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό τηλέφωνο με κρυπτογράφηση επικοινωνίας, που εισήχθη στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις το 2021 και μάλιστα οι Ρώσοι ισχυρίζονταν ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.