Το σκηνικό του παραλογισμού και του πολέμου συνεχίζεται στην Ουκρανία. Οι σειρήνες χτυπούν ασταμάτητα, οι εκρήξεις διαδέχονται η μια την άλλη ενώ καταγράφονται και πυκνές ανταλλαγές πυρών.

Συναγερμοί ηχούν απόψε σε Κίεβο, Λβιβ, Ζαπορίζια, Βινίτσια, Ζιτομίρ, Τερνοπίλ, Τσερνιχίβ, Χμελνίτσκι, Βολίν, Ιβάνο-Φραγκίβσκ, Ρίβνε, Σλοβιάνσκ και Βασίλκιβ. Πρόκειται για μαζική επίθεση σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, από όλες τις κατευθύνσεις: Από βόρεια, ανατολικά και δυτικά. Εκρήξεις και λάμψεις ακούγονται όλη τη νύχτα, οι Ρώσοι προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων της πρωτεύουσας.


Οι Ρώσοι κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

Tην ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας» διαβεβαίωσε τους κατοίκους το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το Κίεβο προετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση

Οι επιθέσεις διακόπτουν ακόμα και τις ανταποκρίσεις των ξένων τηλεοπτικών δικτύων.

Οι ώρες αγωνίας για τους Ουκρανούς μεγαλώνουν και οι πιέσεις γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές. Το Κίεβο προετοιμάζεται για την μεγάλη επίθεση.

Ο μεγαλύτερος στόχος της Ρωσίας είναι να πέσει το Κίεβο. Η πολιορκία της πρωτεύουσας έχει ενταθεί, η χθεσινή νύχτα ήταν για τους κατοίκους πραγματική κόλαση.

 Τα συντρίμμια ενός ρωσικού πυραύλου έπεσαν ανάμεσα σε σταθμό του Μετρό και σε ένα ξενοδοχείο.

 Ο δήμαρχος Βιτάλι Γκλίτσκο ανέφερε πως δεν υπήρξαν απώλειες κατά τις επιθέσεις της νύχτας και σημείωσε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.

 Το Κίεβο προσπαθεί να οχυρωθεί, να θωρακίσει τις εισόδους του και να κρατήσει μακριά τις ρωσικές δυνάμεις.

 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί τους εισβολείς να φύγουν, δεν τρομάζουν κανέναν.  «Έχουμε περάσει πάρα πολλά και αν κάποιοι νομίζουν πως επειδή έχουμε περάσει τόσα πολλά εμείς οι Ουκρανοί, θα φοβηθούμε, θα υποκύψουμε ή θα παραδοθούμε, δεν ξέρουν τίποτα για την Ουκρανία και δεν έχουν καμία δουλειά εδώ, καμία δουλειά ανάμεσά μας. Είναι ξένοι. Γυρίστε σπίτια σας για να προστατεύσετε τους ρωσόφωνους. Και όχι σε όλο τον κόσμο, αλλά στην ίδια τη χώρα σας. Υπάρχουν πολλοί από αυτούς εκεί, περίπου 150 εκατομμύρια» τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις με τη συνδρομή των πολιτών στήνουν εκατοντάδες αυτοσχέδια οδοφράγματα σε κεντρικά σημεία του Κιέβου προκειμένου να ανακόψουν την πιθανή ρωσική επίθεση στην πρωτεύουσα. Τα οχυρωματικά έργα στήνονται εδώ και μέρες, όμως από το πρωί της Πέμπτης έχουν επιταχυνθεί οι ετοιμασίες θωράκισης της πόλης.

 Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν βρει προστασία στις υπόγειες πλατφόρμες του μετρό που χρησιμεύουν πλέον σαν καταφύγια. Οι ακινητοποιημένοι συρμοί έχουν ανοιχτές τις πόρτες για να φιλοξενούν περισσότερους κατοίκους.

 Η απελπισία αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους. «Είμαι στο Μετρό τώρα και είναι τρομερό. Πάρα πολλά παιδιά είναι εδώ. Θέλουμε να ζήσουμε ως μία ανεξάρτητη, φυσιολογική χώρα και ευχαριστώ πολύ τις χώρες που μας ακούν και μας στηρίζουν. Ελπίζω όλη αυτή η βία και η βαρβαρότητα να τελειώσουν σύντομα» ανέφερε κάτοικος του Κιέβου.

 Οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά με τα παιχνίδια τους και ευτύχημα είναι πως οι ήχοι των εκρήξεων δεν φτάνουν εύκολα τόσα μέτρα κάτω από το έδαφος.

 Η Μποροντιάνκα έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Η κωμόπολη βρίσκεται στα προάστια του Κιέβου και μία ηλικιωμένη γυναίκα είχε μία μικρή συζήτηση με έναν Ρώσο στρατιώτη.

 «Μου είπε “τους μισώ”. Του είπα ότι αυτό έπρεπε να το έχεις πει πριν έρθεις εδώ» ανέφερε η γυναίκα, προσθέτοντας: «”Μας είπαν ψέματα, μας έστειλαν εδώ αμέσως μετά τις ασκήσεις”, μου είπε».

 Το Κίεβο και τα προάστια φλέγονται, οι Ρώσοι δεν τολμούν ολομέτωπη επίθεση καθώς γνωρίζουν πως το αντάρτικο πόλης δεν είναι το δυνατό τους χαρτί.


Την άλλη εβδομάδα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρώσων-Ουκρανών

Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.



Επιθέσεις σε πολλά σημεία της Ουκρανίας

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας συνέχισαν την προέλασή τους με αυξημένη ένταση σήμερα, όγδοη ημέρα του πολέμου, επιχειρώντας να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.

Ζωντανή εικόνα από διάφορα σημεία της Ουκρανίας

Η άμυνα της Ουκρανίας είχε στήσει οδοφράγματα στην περιοχή που οδηγεί στον σταθμό αυτό και οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν να σπάσουν αυτά τα αυτοσχέδια εμπόδια για να πλησιάσουν πιο κοντά, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάληψης του σημείου.

sssssssss

Αυτές οι ρωσικές κινήσεις περιγράφονται από συμβούλους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, που προσθέτουν πως τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη Ενεργκοντάρ, όπου διαμένουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο εν λόγω εργοστάσιο.

Η βουλευτής του ουκρανικού Κοινοβουλίου Λέσια Βασιλένκο δήλωσε νωρίτερα ότι η Ενεργκοντάρ αναμένεται να δεχθεί επίθεση, καθώς ρωσικό κονβόι με 100 οχήματα βρισκόταν καθ' οδόν. Στο σχετικό tweet, η Βασιλένκο ανάρτησε φωτογραφίες που δείχνουν πολίτες να προσπαθούν να σταματήσουν το κονβόι.

ssssssssssss

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, πριν από τη λήξη των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε τις εκτιμήσεις του περί εισβολής δυνάμεων της Λευκορωσίας στα εδάφη της χώρας.

Τσερνίχιφ: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολείο, 33 νεκροί

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ο δήμαρχος της Μαριούπολης καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν υποδομές της περιοχής και εμποδίζουν την εκκένωση των αμάχων.

Η Ρωσία λέει πως πλέον ελέγχει τη Χερσώνα, όμως ο ισχυρισμός αυτός έχει αμφισβητηθεί από την ουκρανική πλευρά. Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται συνεχώς και σήμερα, και μεγάλο μέρος του κέντρου έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

Οι «New York Times» έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, του οποίου τη γνησιότητα έχουν επιβεβαιώσει, από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής, κοντά σε διαμερίσματα, φαρμακεία και νοσοκομεία, ενώ πολίτες τρέχουν στους δρόμους.

Ακόμα, η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει πλήγμα από βόμβα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Οκτρίκα, ενώ έχει δημοσιευθεί και σχετικό βίντεο στα ουκρανικά ΜΜΕ.

Ζελένσκι: Θέλω να συναντήσω τον Πούτιν

Στο μεταξύ, όσο οι αντιπροσωπείες μιλούσαν στο τραπέζι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δυτικά ΜΜΕ, στην οποία είπε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «μόνον έτσι μπορεί να σταματήσει αυτός ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Πούτιν: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν πολίτες ως ασπίδες

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ζελένσκι, σε νέο του διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των ουκρανικών δυνάμεων, λέγοντας πως χρησιμοποιούν τους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Στο ίδιο διάγγελμα, ο Πούτιν είπε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός» αλλά και πως οι Ουκρανοί έχουν δεχτεί πλύση εγκεφάλου.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας συνεχίζεται με επιτυχία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος. Ταυτόχρονα, στη Ρωσία εξακολουθούν να διοργανώνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με πολίτες να αψηφούν τις απαγορεύσεις και τις απειλές των Αρχών.

Μακρόν: Τα χειρότερα έρχονται για την Ουκρανία

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι κάνει ένα μεγάλο λάθος στην Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι αυταπατάται σχετικά με την κυβέρνηση στο Κίεβο και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την εξουδετέρωση και τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, είτε με διπλωματικό τρόπο είτε με όπλα. Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας… Η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».

Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είπε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι η ιδέα πως η Ουκρανία ήταν ναζιστικό καθεστώς ήταν μια αυταπάτη και ότι αυτό που κάνει ο κ. Πούτιν θα κοστίσει ακριβά στη χώρα του.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Μακρόν ότι θα συνέχιζε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εάν η Ουκρανία δεν συμφωνούσε στην ουδετερότητα, και συνέχισε να προωθεί την (ευρέως διαψευσμένη) γραμμή του για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.

Αμετανόητος ο Πούτιν

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.

Παράλληλα, από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».