Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως βομβάρδισε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αυτό στη Ζαπορίζια, αλλά τώρα η Μόσχα υποστηρίζει πως η επίθεση που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό και τρόπο ήταν έργο Ουκρανών σαμποτέρ!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια ήταν υπό τον ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου και ο σταθμός λειτουργούσε κανονικά, μετέδωσε το Reuters. "Ωστόσο, χθες το βράδυ στον πυρηνικό σταθμό, επιχειρήθηκε από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβο μια τρομακτική πρόκληση" δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Τι υπόστηριξε η Ουκρανία

Νωρίτερα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

"Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων", ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν στο πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκαλώντας πυρκαγιά σε κτίριό του. Η φωτιά κατασβέστηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Στην πλατεία Ανεξαρτησίας έχουν σχηματιστεί οδοφράγματα, ενώ Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Κιέβου. Σε άλλα σημεία έχουν βάλει νάρκες πάνω στον δρόμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι - ο οποίος είχε επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν - κατηγόρησε τη Ρωσία για "πυρηνική τρομοκρατία", λέγοντας ότι ήθελε να "επαναληφθεί" η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο Ζελένσκι.

Δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας

Ο διευθυντής του εργοστασίου δήλωσε ότι δεν διαπιστώνεται διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Πάντως, ο διεθνής Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας δεν εντόπισε "καμία μεταβολή" στο επίπεδο της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Χάος στη Μαριούπολη

Χάος επικρατεί στη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό. Το ανατολικό κομμάτι της πόλης βομβαρδίστηκε από πυραύλους.

Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακριβώς έξω από το Χάρκοβο.

Στη Χερσώνα, που βρίσκεται υπό το έλεγχο των Ρώσων, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως σε ρωσικά χέρια βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης και προειδοποίησε τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι "Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας"

Εν τω μεταξύ, στους 33 ανήλθαν οι νεκροί από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία διάσωσης.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το 90% των στρατευμάτων που βρίσκονταν στα ουκρανικά σύνορα έχει εισέλθει στην ουκρανική επικράτεια.

Απροκάλυπτος ρατσισμός

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σοκαρισμένος» για τον ρατσισμό που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα σύνορα, τόνισε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπός του.

«Έχουμε δει ορισμένα δημοσιεύματα για, βασικά, απροκάλυπτο ρατσισμό», τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο κ. Γκουτέρες «είναι σοκαρισμένος από τις πολυάριθμες αναφορές για ρατσισμό, διακρίσεις και παρενόχληση που υπέστησαν άνθρωποι διαφόρων φυλών, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από την Ουκρανία ή στις γειτονικές χώρες όπου ζήτησαν άσυλο», συνέχισε.

Ο κ. Γκουτέρες «εκτιμά πολύ τη γενναιοδωρία των κυβερνήσεων χωρών που γειτονεύουν με την Ουκρανία», ωστόσο την ίδια ώρα τις παροτρύνει να πατάξουν κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ.

Ο γερουσιαστής Γκρέιαμ ζήτησε από τους Ρώσους να δολοφονήσουν τον Πούτιν

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ζήτησε χθες Πέμπτη από «κάποιον στη Ρωσία» να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προσφέρει «μια μεγάλη υπηρεσία» στη Ρωσία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Αρχικά ο Γκρέιαμ, ένας Ρεπουμπλικάνος, έκανε αυτή την πρόταση στη διάρκεια εμφάνισής του στην εκπομπή του Σον Χάνιτι στο Fox News. Επανέλαβε το σχόλιό του με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, κάνοντας μια αναφορά τόσο στον Βρούτο, που πρόδωσε τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, όσο και στην αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ το 1944 από τον Γερμανό αξιωματικό Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

«Υπάρχει ένας Βρούτος στη Ρωσία; Υπάρχει ένας πιο επιτυχημένος συνταγματάρχης Στάουφενμπεργκ στον ρωσικό στρατό;», διερωτήθηκε. «Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί αυτό είναι κάποιος στη Ρωσία να δολοφονήσει αυτόν τον τύπο. Θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα του και στον κόσμο», πρόσθεσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Ο Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατέθεσε την Παρασκευή πρόταση για την καταδίκη του Ρώσου προέδρου και των επικεφαλής του ρωσικού στρατού, τους οποίους κατηγόρησε ότι διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».