O Τάσος Τσιάμης, κάτοικος Κιέβου, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο για τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις δηλώσεις του, στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

«Χθες κατά τις 05:30 η ώρα ξυπνήσαμε με δύο εκρήξεις κάπου κοντά στο σπίτι μου , κατά τις 07:00 άρχισε να βαράει ο συναγερμός και μπήκαμε στο αμάξι και ήρθαμε στο γραφείο γιατί είναι υπόγειο όπου είναι και πιο ασφαλές. Στο κέντρο του Κιέβου η κατάσταση είναι ήρεμη και ήσυχη. Απ'ότι ακούμε στοχεύουν σε κυβερνητικά κτήρια, γενικότερα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ρίξουν την κυβέρνηση. Υπάρχει ρεύμα, ίντερνετ, νερό, υπάρχουν τα πάντα. Η ενημέρωση είναι «μείνετε στο σπίτι και βλέπουμε».

Για το αν εκτιμά ότι θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των Ρώσων

«Ίσως ναι γιατί πλέον δεν υπάρχει άλλη λύση, ο ρωσικός στρατός κάνει παρέλαση στην ουσία».

Έχετε δει άρματα;

Όχι εδώ στο κέντρο δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ στο κέντρο υπάρχει μόνο αστυνομία. Από χθες στις 10 το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, τώρα το πρωί βγήκα μια βόλτα στο κέντρο υπάρχει λίγος κόσμος και κάποια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Είναι πολύ - πολύ περιορισμένη η κίνηση».

Για το αν έχει επικοινωνία με άλλους ομογενείς

«Έχω μιλήσει με κάποιους Έληνες εδώ και αυτοί στα σπίτια τους είναι, δεν έχουν φύγει. Κάποιοι έχουν φύγει κάποιοι μένουν στα σπίτια τους και περιμένουν να δουν τι θα γίνει».

Υπάρχουν προσπάθειες κάποιων να φύγουν από τη χώρα;

«Ναι υπάρχουν, άκουσα ότι θα βάλουν τρένα να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας αλλά δεν ξέρω αν ισχύει. Πριν που ήμουν στο κέντρο κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια ομάδα 50 ατόμων με βαλίτσες που πηγαίνανε προς το σταθμό του τρένου. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν τρόπους να φύγουν».

Για το αν υπάρχει επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία

«Υπάρχει επικοινωνία και αυτοί είναι σε αναμονή να δουν τι θα γίνει. Αυτό που τους ενδιαφέρει πιο πολύ είναι να εκκενωθεί η Μαριούπολη και αυτό είναι το δύσκολο πως θα τους βγάλεις από εκεί».

Ποιο είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί;

«Η αβεβαιότητα, δεν ξέρουμε τι γίνεται».

Για το πως αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση ο 7χρονος γιος του

«Ακόμα δεν καταλαβαίνει την κατάσταση και εμείς προσπαθούμε να το πάρουμε σαν παιχνίδι».

Για το αν υπάρχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και καύσιμα

«Προς το παρόν ναι. Χθες στα βενζινάδικα που ξεκίνησε να φεύγει ο κόσμος πανικόβλητος γινόταν της κακομοίρας, ουρές απίστευτες. Τα βενζινάδικα βάζουν συγκεκριμένες ποσότητες στον καθένα. Στα σούπερ μάρκετ επίσης υπάρχουν ουρές και το πρωί νωρίς είχε ουρές στα ΑΤΜ. Έχει φύγει πολύς κόσμος, χθες γινότανε χαμός στους δρόμους για αυτό και δεν φύγαμε και εμείς».

Που μπορεί να κατευθυνθεί ο κόσμος;

«Προς τα δυτικά, προς Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία. Βόρεια είναι η Λευκορωσία, πας κατευθείαν πάνω στα τανκς. Η δική μας σκέψη είναι να παραμείνουμε εδώ γιατί και στα σύνορα από ότι μαθαίνω υπάρχουν ουρές τεράστιες και εκεί ακόμα θα υπάρχει πρόβλημα».

Ακούστε τη συνέντευξή του