Ο αντιπρόεδρος της Ουκρανικής κοινότητας στην Ελλάδα , Ανατόλι Κουτσίρκο, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 στην εκπομπή «Secret» με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του στάθηκε στα κάτωθι σημεία:

Η εικόνα είναι αρκετά βαριά αλλά σταθερή. Ο Ρώσος έχει χτυπήσει αρκετά μέρη ειρηνικής ζωής όχι μόνο στρατιωτικής ζωής. Θέλει να ρίξει πανικό μέσα στη χώρα ώστε ο κόσμος να αρχίσει να πανικοβάλλεται αλλά πλέον έχει χάσει τον πόλεμο τον ψυχολογικό. Ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει ότι η εισβολή δεν πάει τόσο καλά όσο ήθελαν και ότι σταματάμε τους Ρώσους σχεδόν σε όλες τις κατευθύνσεις απλώς είναι δύσκολο γιατί κτυπάει με πύραυλους πόλεις, κέντρα πόλεων, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κτίρια και μέρη που δεν έχουν καμία σχέση με στρατό και στρατιωτικούς στόχους.

Ο πανικός είναι «ελεγχόμενος». Όταν ξεκινάνε οι πύραυλοι ξεκινάει ο συναγερμός σε κάθε πόλη και όλοι γρήγορα, ομαδικά κατεβαίνουν στα υπόγεια, στα καταφύγια. Έχουν οργανώσει πλέον τόσο καλά την αντίσταση τους ώστε ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό λέω ελεγχόμενος πανικός. Είναι πράγματι δύσκολα σε κάποια μέρη όπως η Μαριούπολη επειδή την έχουν περικυκλώσει και η αντίσταση εκεί γίνεται δύσκολο. Προσπαθεί με χίλια ζόρια να πάρει το Χάρκοβο και το Κίεβο, εκεί έχει γίνει καθημερινότητα το ότι καταφεύγουν σε καταφύγια, ανεβαίνουν και ξανά πάλι.

Όσο και να τους σταματάμε οι Ουκρανοί οι δυνάμεις της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία είναι τεράστιες κι εμείς αντιστεκόμαστε αρκετά δυνατά απλώς έχουμε σύμμαχο την ψυχολογία ότι εμείς είμαστε σπίτι μας, στην πατρίδα μας, στο έδαφος μας. Γι’ αυτό ψυχολογικά είμαστε καλυτέρα από τους Ρώσους ή τους Λευκορώσους που εισέρχονται στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση της Δύσης

Τώρα ξεκινώ και είμαι. Καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι ένας πόλεμος Δύσης-Ανατολής κι εμείς είμαστε το πεδίο μάχης. Τώρα μόλις ενώθηκε η Ευρώπη και η Δύση γενικώς εναντίον της Ρωσίας σε όλα, και στα στρατιωτικά και στα οικονομικά μέσα για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αυτό είναι καλό πρώτα για εμάς, είναι καλό δεύτερον και για εσάς. Η Ευρώπη επιτέλους έχει ενωθεί. Πιστεύω ότι ο Πούτιν έχει πάρει πολύ καλά το μήνυμα ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην Ουκρανία εύκολα.

Για αν πιστεύει ότι είναι εύκολο να υποχωρήσει ο Πούτιν

Ξεκίνησαν άλλες διαδικασίες, περιφερειακά συμβούλια, βουλευτές και περιφερειάρχες αρχίζουν και μαζεύουν υπόγραφες και στέλνουν γράμματα από ρώσικες πόλεις στον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και την εισβολή στην Ουκρανία επειδή αυτό είναι καταστροφικό για την ίδια την Ρωσία. Με τέτοιες κυρώσεις που ήδη έχουν μπει στη Ρωσία πάνε την Ρωσία τουλάχιστον 30 με 50 χρόνια πίσω. Και ακόμα δεν έχουν μπει όλες οι κυρώσεις, ακόμα ούτε το swift δεν έχει κλείσει. Πιστεύω ότι στην ενότητα των Ρώσων ότι επιτέλους αυτός ο λαός των 145 εκατομμυρίων θα βάλει στο μυαλό του ότι πρέπει να ρίξει το δικτάτορα, πρέπει να αλλάξει την κυβέρνηση και πρέπει να βγάλει μια κανονική δημοκρατική κυβέρνηση. Έχουν ένα δικτάτορα ο οποίος έχει φτάσει στο αμήν και νομίζει ότι αυτός είναι δεύτερος Θεός. δαγ

Ακούστε τη συνέντευξή του