Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ώθησε τη Δύση σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε κυρώσεις τόσο για όλα τα μέλη της Βουλής της Ρωσίας όσο και για την ελίτ της χώρας, αναφέροντας αρχικά σε ανάρτησή του – την οποία έπειτα διέγραψε – ότι τα ψώνια στο Μιλάνο και τα πάρτι στο Σεν Τροπέ θα αποτελούν… παρελθόν για τους Ρώσους.
Αλλά και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με τον Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για παράβαση του διεθνούς δικαίου στο διάγγελμά του.

«Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών; Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα. Κατά την άποψή μου στήνει ένα σκηνικό για να καταλάβει περισσότερα εδάφη με τη βία. Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως υπέδειξε και ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιό του. Η Ρωσία έχει μετακινήσει προμήθειες, αίμα και ιατρικό εξοπλισμό σε θέσεις στα σύνορά της. Δεν χρειάζεσαι αίμα αν δεν σκοπεύεις να κάνεις πόλεμο. Αν η Ρωσία προχωρήσει, θα είναι μόνο η Ρωσία που θα φέρει την ευθύνη», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες που δείχνουν ότι η Ρωσία αναπτύσσει νέα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για εισβολή στη χώρα από την πλευρά της Λευκορωσίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο