Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κορυφαίος δυτικός ηγέτης που επισκέφτηκε τη Μόσχα από τότε που η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών στο Κρεμλίνο τη Δευτέρα ότι είχε στόχο να αποφύγει τον πόλεμο και να οικοδομήσει εμπιστοσύνη. Ο Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Απρίλιο, έχει τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής για την Ουκρανία με το Παρίσι να εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με τις προβλέψεις της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και άλλων δυτικών πρωτευουσών ότι επίκειται ρωσική επίθεση.

Ο Μακρόν είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι αναζητά μια «χρήσιμη» απάντηση «που φυσικά μας επιτρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο και να οικοδομήσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης, σταθερότητας και ορατότητας». Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε ότι η Ρωσία και η Γαλλία μοιράζονται «μια κοινή ανησυχία για το τι συμβαίνει στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη».

«Βλέπω πόσες προσπάθειες καταβάλλει η σημερινή ηγεσία της Γαλλίας και ο πρόεδρος προσωπικά για να λυθεί η κρίση που σχετίζεται με την παροχή ίσης ασφάλειας στην Ευρώπη για μια σοβαρή ιστορική προοπτική», είπε ο Πούτιν.

Την παραμονή του ταξιδιού του στη Μόσχα, ο Μακρόν δήλωσε στην εφημερίδα Journal du Dimanche: «Ο γεωπολιτικός στόχος της Ρωσίας σήμερα δεν είναι σαφώς η Ουκρανία, αλλά η αποσαφήνιση των κανόνων συμβίωσης με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 170.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά λέει ότι είναι έτοιμη να λάβει απροσδιόριστα «στρατιωτικό-τεχνικά μέτρα» εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί ποτέ την Ουκρανία και να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την Ανατολική Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει αυτές τις απαιτήσεις, αλλά λέει ότι είναι πρόθυμη να μιλήσει για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία η Μόσχα λέει ότι είναι εκτός θέματος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπερασπιστούν την Ουκρανία με στρατιωτική δύναμη, αλλά λένε ότι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε εισβολή με κυρώσεις, αποστολές όπλων και ενίσχυση χωρών του ΝΑΤΟ κοντά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε 3.000 στρατιώτες των ΗΠΑ να αναπτυχθούν στην Πολωνία και τη Ρουμανία για την καλύτερη προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ένας στρατηγός των ΗΠΑ έφτασε στην Πολωνία το Σάββατο και ο μεγαλύτερος όγκος των νέων δυνάμεων αναμενόταν τη Δευτέρα. Δυστυχώς όμως είναι τέτοιος ο όγκος και η ποιότητα των Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή που δεν αφήνει καμμιά

αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή. Ήδη η έκθεση του Αμερικανού ΓΕΕΘΑ δεν αφήνει αμφιβολίες για κανέναν. Οι ικανότητες του Ρωσικού Στρατού έχουν χαρακτηριστεί “Almost equal” του Αμερικανικού και στο χώρο του είναι ανίκητος. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι ρωσικές ανησυχίες για πιθανή επίθεση του ΝΑΤΟ είναι θεμελιωδώς αβάσιμες. Είπε ότι η Βρετανία ήθελε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για να της παράσχει διαβεβαίωση σε αυτό το σημείο.

Η Ρωσία, ωστόσο, βλέπει την προσθήκη 14 νέων μελών της Ανατολικής Ευρώπης από το ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από τρεις δεκαετίες ως καταπάτηση της σφαίρας επιρροής της και απειλή για την ασφάλειά της. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ υποσχέθηκε κατηγορηματική υποστήριξη για την Ουκρανία κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στο Κίεβο. Η Γερμανία βέβαια απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής θανατηφόρων όπλων για ιστορικούς λόγους που προκύπτουν από τον ρόλο της στους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα, αλλά ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμιτρόφ Κουλέμπα είπε ότι θα έθιγε ξανά το θέμα στην Baerbock. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο μόνος ουσιαστικά που φαίνεται να προσπαθεί να σώσει την τιμή της Ευρώπης είναι ο Μακρόν. Μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky ο δήλωσε ότι είμαστε ακόμη μακριά από την επίλυση της κρίσης και ότι όλοι θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση.