Την ευκαιρία στους πολιτικούς του αντιπάλους στη Γαλλία να του επιτεθούν, έδωσε η αποτυχία του Εμανουέλ Μακρόν να πετύχει με τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που απομένουν σχεδόν επτά εβδομάδες μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Σε σύγκριση με τους προκατόχους του, ο Μακρόν αφιέρωσε πολύ περισσότερο χρόνο στην εξωτερική πολιτική, μαζί με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία για να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι μίλησε περίπου δέκα φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από τον περασμένο Νοέμβριο, που άρχισαν να παρατάσσονται μεγάλες ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα, ενώ ταξίδεψε στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Την περασμένη Δευτέρα ο κ. Πούτιν ενημέρωσε στις 16:15 μ.μ. τον Γάλλο ομόλογό του ότι σε μια ώρα θα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, προτού μπουν οι πρώτες ίλες των ρωσικών αρμάτων στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας για μια «ειρηνευτική» αποστολή. Ωσόσο ο Ρώσος πρόεδρος αθέτησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει λίγες ώρες νωρίτερα. 

«Ο Πούτιν ξεγέλασε τον Μακρόν»

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η προδοσία του Πούτιν μπορεί να είναι συγκλονιστική, αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να εξαπολύσουν φραστικά πυρά κατά του Γάλλου προέδρου.

Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και ο ακόμη πιο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί για εκλογικούς σκοπούς τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες. Η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές τον κατηγόρησε επίσης ότι ξεκίνησε μεν διάλογο για την εκτόνωση της κρίσης, αλλά «πολύ αργά» και ότι τον ξεγέλασε ο Πούτιν, άποψη που συμμερίζεται και ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν.

Οι ψηφοφόροι στηρίζουν Μακρόν

Οι συνεργάτες του Μακρόν παραδέχονται ότι οι μεσολαβητικές του προσπάθειες ενείχαν υψηλό ρίσκο, αλλά επιμένουν ότι ακόμη κι αν αποτύχουν οριστικά και η Ρωσία εξαπολύσει τελικά μια πλήρους κλίμακας εισβολή, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της, ο Γάλλος πρόεδρος θα βγει ενισχυμένος στα μάτια της κοινής γνώμης επειδή τουλάχιστον κατέβαλε προσπάθειες να σώσει την ειρήνη.

Μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δικαιώνουν τις προβλέψεις των συνεργατών του Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος  διεύρυνε το προβάδισμά του έναντι των αντιπάλων του με 25% στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών σύμφωνα με συμπίλημα σφυγμομετρήσεων που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Ο Μακρόν έχει σαφές προβάδισμα και στο δεύτερο γύρο και παραμένει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αδιαμφισβήτητο όποιον κι αν βρει μπροστά του στην τελική αναμέτρηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ξεκινήσει την καμπάνια επανεκλογής του στις 5 Μαρτίου με μια προεκλογική συγκέντρωση στη Μασαλία, όπως ανάφεραν πηγές του κεντρώου κόμματός του LREM.