Η Ευρώπη βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της θα έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Όμικρον» μέχρι τον Μάρτιο, προειδοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ίδια ώρα που η Παγκόσμια Τράπεζα τόνιζε ότι η νέα παραλλαγή θα εμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο απολογισμός που δημοσιοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) κάνει λόγο για σχεδόν 8 εκατομμύρια καταγεγραμμένες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες στην Ευρώπη (7 εκατομμύρια την πρώτη εβδομάδα του 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ), με τον επικεφαλής του οργανισμού στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, να λέει ότι «η Όμικρον αντιπροσωπεύει πλέον ένα νέο ''παλιρροϊκό κύμα'' από τη Δύση προς την Ανατολή», το οποίο σαρώνει τις 53 χώρες που αποτελούν την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ. «Το πώς ανταποκρίνεται κάθε χώρα έχει να κάνει με την επιδημιολογική της κατάσταση, τους διαθέσιμους πόρους, την κατάσταση του εμβολιασμού, αλλά και το κοινωνικοοικονομικό της πλαίσιο», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η «Όμικρον» γίνεται «γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή στη Δυτική Ευρώπη και τώρα εξαπλώνεται στα Βαλκάνια».

ευρωπη
 Ανάσα ανακούφισης αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει χαμηλότερος σε σχέση με τον χειμώνα του 2021, αυτήν τη φορά, όμως, ο πλανήτης και ειδικότερα η Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με μια νέου είδους κρίση. Η «Όμικρον» μπορεί να είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες παραλλαγές, είναι όμως ιδιαίτερα μεταδοτική, με αποτέλεσμα να προκαλεί τεράστιες ελλείψεις σε εργαζομένους πρώτης γραμμής που έχουν μολυνθεί.

Μη απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις ακυρώνονται. Σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν. Και οι Ενοπλες Δυνάμεις επιστρατεύονται για να καλύψουν τα κενά. Τα συστήματα Υγείας δέχονται μεγάλες πιέσεις, αυτήν τη φορά επειδή μεγάλος αριθμός υγειονομικών είτε έχει μολυνθεί από την covid-19 είτε παραμένει σε καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα.

Μόνο εμβολιασμένοι

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, έχουν πλέον περιορίσει τον αριθμό των δημόσιων χώρων στους οποίους έχουν πρόσβαση τα μη εμβολιασμένα άτομα, όπως μπαρ, εστιατόρια και δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η Γαλλία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους αργότερα μέσα στον μήνα, μετατρέποντας το δελτίο υγείας σε «πάσο εμβολιασμού».ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε εστιατόρια, πολιτιστικές δραστηριότητες και μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Ο πρόεδρος Μακρόν πυροδότησε, μάλιστα, έντονες αντιδράσεις, όταν δήλωσε ότι θέλει να «τσαντίσει» εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, θέλει πραγματικά να τους ενοχλήσει και να τους διαταράξει την καθημερινότητα, συγκεντρώνοντας πυρά από την αντιπολίτευση για τον διχαστικό του λόγο.

Παρόμοιο με το πάσο εμβολιασμού της Γαλλίας είναι το «σούπερ πράσινο πάσο» της Ιταλίας, που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός του έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ για COVID-19, έχει εμβολιαστεί ή έχει αναρρώσει από τον ιό. Δίνει πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια και εσωτερικούς χώρους όπου σερβίρεται φαγητό και ποτό, αλλά και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ξενοδοχεία, μουσεία, εκθέσεις, πολιτιστικούς χώρους, σπα και θεματικά πάρκα. Τα μέτρα ισχύουν για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών. Αυστηρότεροι κανονισμοί θα επιβληθούν σε μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα.

Η πανδημία σαρώνει και τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν


H Γερμανία αυστηροποιεί επίσης τους όρους για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια σε πανεθνικό επίπεδο, δίνοντας το «πράσινο φως» μόνο στους πλήρως εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν αναρρώσει από κοροναϊό. «Είναι ένας αυστηρός κανόνας, αλλά απαραίτητος, και θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε καλύτερα τις λοιμώξεις (στο μέλλον) από ό,τι συμβαίνει σήμερα», είπε ο νέος καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος το μέτρο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξέλιξη της COVID-19 δεν είναι μονόδρομος και η συνεχιζόμενη μείωση της λοιμογόνου δράσης της δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η μετατροπή του κορονοϊού σε μια ασθένεια με την οποία θα μπορούμε να ζήσουμε απαιτεί κάτι περισσότερο από μια εκστρατεία εμβολιασμού, λένε οι επιστήμονες. Απαιτεί μια παγκόσμια προσπάθεια για επιφυλακή απέναντι σε νέες μεταλλάξεις και υποστήριξη των χωρών για την αντιμετώπιση των εστιών στην πηγή, όταν εμφανίζονται. Αλλά και νέα μέτρα, όπως η επένδυση στον καθαρισμό του αέρα και τον εξαερισμό, για τη μείωση της μετάδοσης.