Το ύψος των ημερησίων καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού εκτός Ευρώπης φαίνονται ότι δύνανται να προκαλέσουν νέες ανησυχίες στους ειδικούς επιστήμονες και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές των χωρών.

Τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται σε περίπου δώδεκα χώρες, λόγω της υποπαραλλαγής BA.2, της λεγόμενης “Όμικρον 2”, η οποία φαίνεται ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική, ίσως και κατά 30% - 50%, από τη μετάλλαξη “Όμικρον”, ενώ η Νότια Κορέα κατέγραψε την Τετάρτη ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων, με περισσότερα από… 642.000, αλλά και ρεκόρ ανθρωπίνων απωλειών, με περισσότερες από… 420.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το υψηλότερο άλμα σημειώθηκε στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25% και οι θάνατοι κατά 27%, με την Αφρική να σημειώνει αύξηση κατά 12% στα νέα κρούσματα και 14% στους θανάτους και την Ευρώπη, με αύξηση κατά 2% στα κρούσματα, αλλά χωρίς κάποιο άλμα στους θανάτους.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της διοίκησης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα “Washington Post” ότι οι ειδικοί επιστήμονες δεν βλέπουν επιδείνωση στη σοβαρότητα της νόσου COVID – 19, καθώς εξαπλώνεται στη χώρα το στέλεχος BA.2, η “Όμικρον 2”, αλλά ένα νέο κύμα της επιδημίας θα μπορούσε να ασκήσει εκ νέου πίεση στα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Εάν ισχύουν τα προηγούμενα πρότυπα στην ανάπτυξη της πανδημίας του SARS – COV 2, πολλοί ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να δουν άμεσα μία νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων της λοίμωξης COVID – 19. Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξάπλωση της “Όμικρον 2”, συμπεριλαμβανομένης, ασφαλώς, και της πρόσφατης χαλάρωσης της υποχρέωσης για τη χρήση της μάσκας και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας.