Ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παγκοσμίως. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, με φόντο τη μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα μάλιστα με τις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα και πριν από το τέλος του Ιουλίου.

Τα εμβολιαστικά προγράμματα φαντάζουν τη δεδομένη χρονική στιγμή ως οι ενδεδειγμένες λύσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας. Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν πάνω από 90% τον κίνδυνο νόσησης με συμπτώματα και επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.

Οι επίσημοι αριθμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, πάνω από 40 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια και μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330 εκατομμύρια δόσεις.

Επιπλέον, περίπου το 63% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ενώ το 45% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μπροστά σε ένα τέταρτο καταστροφικό κύμα, αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ στις περισσότερες χώρες γίνονται καθημερινά πλέον δημόσιες εκκλήσεις για την «θωράκιση» του πληθυσμού.

Οι επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα «απειλεί» πλέον ανοιχτά τον πλανήτη με νέες δυσάρεστες περιπέτειες.