Με φόντο την εντατικοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού και στόχο την αναχαίτιση του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους Δέλτα συνεχίζεται πλέον η μεγάλη «μάχη» κατά του κοροναϊού.

Οι ειδικοί άλλωστε χτυπούν εδώ και αρκετές μέρες το «καμπανάκι» τόσο για το τείχος ανοσίας, όσο και για τον κίνδυνο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, που εν μέσω καλοκαιριού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας.

Τεχνογνωσία από Βρετανία και Ισραήλ

Το θετικό, κατά τους αρμόδιους, είναι ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δει και να πάρει τεχνογνωσία από άλλες χώρες που επιχειρούν ήδη να αναχαιτίσουν το επικίνδυνο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. 

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και με γνώμονα όσα συμβαίνουν σε Βρετανία και Ισραήλ, να ελεγχθεί η μετάλλαξη Δέλτα, θα πρέπει το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να φτάσει στο 80% αντί του 60-70% που αναφερόταν ως τώρα.

Ποιοι απειλούνται

Οι ειδικοί αναμένουν ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το φετινό καλοκαίρι θα οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα, που εκτιμάται ότι έχει 50%-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό στέλεχος.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά. Ως εκ τούτου οι παραπάνω κατηγορίες κινδυνεύουν περισσότερο.

Το τείχος της ανοσίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού φτάνουν το 74%, ποσοστό που θεωρείται μια καλή βάση και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω.

Την καλύτερη εμβολιαστική επίδοση έχει η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών που έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 81%, με το ποσοστό να φτάνει το 83%, αν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Τα ποσοστά συμμετοχής υποχωρούν σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, αλλά συνυπολογίζεται ότι οι νεότεροι έχουν ενταχθεί τελευταίοι στην εμβολιαστική εκστρατεία.

Εμβολιασμός στο σπίτι

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος των κατ' οίκον εμβολιασμών μέσα στις επόμενες ημέρες, που δρομολογείται με την ψήφιση σήμερα στη Βουλή των σχετικών κανονιστικών διατάξεων. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, ή έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή έχουν βαριά ψυχική ή νοητική νόσο.