Όταν ο Μπόρις Τζόνσον επέλεξε την Κορνουάλη ως χώρο διεξαγωγής για τη σύνοδο κορυφής των G7 το Σαββατοκύριακο, φανταζόταν να καλωσορίζει τους παγκόσμιους ηγέτες με φόντο έναν απίστευτο γαλάζιο ουρανό στην αγγλική Ριβιέρα, προσπαθώντας όλοι μαζί να διαχειριστούν τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κοροναϊού.

Αντ’ αυτού, η πρώτη του τετ–α-τετ συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη, έπρεπε να μετακινηθεί από το γραφικό Μον Σεν Μισέλ στο συνεδριακό ξενοδοχείο του Κάρμπις Μπέι, λόγω ψιλόβροχου, ενώ την ίδια ώρα, το Brexit βρίσκεται απογοητευτικά ψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Η σύνοδος κορυφής προοριζόταν να σηματοδοτήσει την άφιξη στην παγκόσμια σκηνή ενός πρόσφατα θωρακισμένου, διπλωματικά ευκίνητου Ηνωμένου Βασιλείου, που ναι μεν δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, αλλά είναι διεθνές.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, πιστός στο Brexit, δήλωσε πρόσφατα ότι, αντί για «κάποια μεγάλη δυσκίνητη φάλαινα», το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε τώρα να είναι «ένα πιο ευκίνητο δελφίνι».

Η «πολιτική του θεάματος»

Και για τον Τζόνσον, αυτό το σαββατοκύριακο προοριζόταν να αποτελέσει την κατάλληλη στιγμή για να αναδείξει τις πολιτικές του ικανότητες, που επιμένουν ότι έχει οι σύμμαχοί του.

Όμως, καθώς προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στα μάτια του κόσμου, ο Τζόνσον εξακολουθεί να «στιγματίζεται» από τις οδυνηρές λεπτομέρειες της εφαρμογής της ιστορικής πολιτικής με την οποία θα συνδέεται για πάντα το όνομά του: το Brexit.

Όπως αναφέρει η «Guardian», ακόμη και οι πιο ένθερμοι υπερασπιστές του Τζόνσον παραδέχονται ότι δεν είναι άνθρωπος της λεπτομέρειας, ούτε τελειομανής. Λειτουργεί με «πολύχρωμες» πολιτικές κινήσεις.

«Για τον πρωθυπουργό, για τον Μπόρις Τζόνσον, η παράσταση έχει σημασία πολύ περισσότερο από την ουσία: παρελαύνοντας καμαρωτός στην παγκόσμια σκηνή», λέει ο Anand Menon, διευθυντής του thinktank «UK in a Changing Europe». Ένα άρθρο πολιτικών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον έκανε, πρόσφατα, λόγο για «πολιτική του θεάματος».

Όμως οι συνάδελφοί του ηγέτες φαίνονται απρόθυμοι να τον αφήσουν να παραμερίσει την εμπορική διαμάχη για το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

Πιέσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία

Με τον Μπάιντεν να μεταβαίνει την Τετάρτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνησή του προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θέλει να επιλυθεί επειγόντως η αυξανόμενη πικρή διαμάχη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, υπουργός που είναι υπεύθυνος για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ήταν μια καθυστερημένη προσθήκη στη λίστα επισκεπτών της συνόδου των G7, καθώς η Downing Street αναγνώρισε ότι, όπως και το ψιλόβροχο, το θέμα είναι αναπόφευκτο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φοβάται ότι η αντιπαράθεση για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου θα επισκιάσει τις προσπάθειες να πείσει τους G7 να συνεργαστούν σε άλλα πιεστικά θέματα.

Η θέση της ΕΕ, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε ο Τζόνσον, είναι πιθανό να επαναληφθεί δυναμικά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όταν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Κι ενώ ο επικεφαλής της ΕΕ για το πρωτόκολλο, Μάρος Σέφκοβιτς, δεν το είπε τόσο άμεσα την Τετάρτη, υπάρχει μια αυξανόμενη… οσμή κακής πίστης - ένας φόβος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία δεν είχε ποτέ καμία πρόθεση να συμμορφωθεί.

Από την πλευρά του, το νούμερο 10 επιμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής των G7 δεν αφορά το Brexit και ότι διακυβεύονται πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης και της επείγουσας ανάγκης εμβολιασμού των φτωχότερων χωρών του κόσμου εναντίον του κοροναϊού.