Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κοροναϊού, στον απόηχο και της προσωρινής διακοπής χορήγησής του στις ΗΠΑ, μετά την επιβεβαίωση θρομβοεμβολικών περιστατικών, και της αναβολής της χρήσης του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΜΑ αναμένεται να κάνει μία εκτίμηση του ρίσκου χρήσης του εμβολίου και των πιθανών του παρενεργειών.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνέστησαν την αναστολή του εμβολίου της Johnson & Johnson «για προληπτικούς λόγους».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να αναβάλει τη χρήση του εμβολίου κοροναϊού στην Ευρώπη, ενώ επεσήμανε ότι μελετούσε έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες 18 – 48 ετών.

Στάση αναμονής από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κρατάει στάση αναμονής, ενώ 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson βρίσκονται στη χώρα μας από την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπήρξε καθησυχαστική. Όπως είπε, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό αφού γίνεται σε μια δόση.

Η κ. Θεοδωρίδου ζήτησε «υπομονή λίγων ωρών ή ημερών» ώστε να έχουμε τη «γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.