Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, το Ισραήλ, ακόµα και η... Κίνα, χώρες οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να πλήττονται από τη µετάλλαξη «∆έλτα» του νέου κορονοϊού, βρίσκονται ήδη στο µικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας και των αρµόδιων υγειονοµικών Αρχών της χώρας µας. Στόχος του υπουργείου είναι η επιτάχυνση της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εµβολίου κατά του νέου κορονοϊού, αλλά και του συνόλου της εµβολιαστικής εκστρατείας, προκειµένου, σε συνδυασµό µε την αυστηρή επιδηµιολογική επιτήρηση στις πύλες εισόδου της χώρας µας, να καθυστερήσει µια ενδεχόµενη µαζική είσοδο του στελέχους «∆έλτα» στην Ελλάδα, έως ότου επιτύχει εµβολιαστική κάλυψη άνω του 70% επί του γενικού πληθυσµού της.

Σύµφωνα µε όσα ανέφερε την περασµένη Τρίτη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εµβολιασµών, οµότιµη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, «καµία δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Κανείς δεν πρέπει να µείνει ανεµβολίαστος. Το εµβολιαστικό πρόγραµµα δεν θα κάνει διακοπές. Το τείχος προστασίας πρέπει να υψωθεί και τη σκυτάλη την πήραν ήδη στα χέρια τους οι νέοι µε τον ενθουσιασµό των 18 έως 28 ετών. Ο χρόνος τρέχει. Η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και ο χρόνος είναι 60 ηµέρες µπροστά µας που πρέπει να κάνουµε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του µεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσµού µας. Η δεύτερη δόση, που αναφέρουµε ξανά και ξανά, είναι το µεγάλο όπλο για την προστασία µας».

XARTIS-METALLAXI
Ο χάρτης της μετάδοσης μετάλλαξης «∆ΕΛΤΑ»

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε µετ’ επιτάσεως: «Η εµφάνιση της µετάλλαξης “∆έλτα” του ιού που επικρατεί σήµερα στο Ηνωµένο Βασίλειο, µε την αυξηµένη µεταδοτικότητα, δηµιουργεί οπωσδήποτε ανησυχία για τη µετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δηµιουργία ενός τέταρτου κύµατος επιδηµίας. Οµως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύµατος, εάν υπάρξει και στη χώρα µας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά µόνο τους ανεµβολίαστους. Ο εµβολιασµός µε δύο δόσεις, το πρόγραµµα δηλαδή στο οποίο έχει επιµείνει η χώρα µας, αποτελεί τη σηµαντικότερη ασπίδα προστασίας. Οπως διαπιστώθηκε στο Ηνωµένο Βασίλειο από µελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτοµα εµβολιασµένα µε δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος µε το εµβόλιο της Pfi zer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και µε το εµβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%. Η σηµασία, λοιπόν, της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εµβολίων είναι καθοριστική».

Πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος


Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε το γερµανικό Ινστιτούτο ∆ηµόσιας Υγείας «Robert Koch», το 31,6% του πληθυσµού της Γερµανίας έχει πλέον εµβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού και το 51,2% έχει κάνει τουλάχιστον τη µία δόση. Οµως, σύµφωνα µε την άποψη του ανοσολόγου - γενικού γραµµατέα της Γερµανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Carsten Watzl, «ένα ποσοστό εµβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 85% είναι δύσκολο να επιτευχθεί εφόσον δεν υπάρχει εγκεκριµένο εµβόλιο για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και καµία γενική σύσταση εµβολιασµού για ανηλίκους».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο εκτεταµένος εµβολιασµός του ενήλικου πληθυσµού ήταν απαραίτητος. «Τα παιδιά αποτελούν το 17% - 18% του πληθυσµού. Γι’ αυτά, η µετάλλαξη “∆έλτα” παραµένει σε µεγάλο βαθµό αβλαβής και ο εµβολιασµός δεν µπορεί να συνιστάται για τα παιδιά. ∆εν µπορούµε να εµβολιάσουµε παιδιά για την προστασία της κοινωνίας», τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι συµβεβληµένοι γιατροί µε τα γερµανικά ασφαλιστικά ταµεία ζητούν περισσότερη ταχύτητα στους εµβολιασµούς. «Κάνουµε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. Οσο περισσότεροι άνθρωποι κάνουν και τις δύο δόσεις τις επόµενες ηµέρες και εβδοµάδες, τόσο µικρότερη θα είναι η επιρροή της µετάλλαξης “∆έλτα”», δήλωσε ο Andreas Gassen, διευθύνων σύµβουλος της εθνικής ένωσης συµβεβληµένων µε ασφαλιστικά ταµεία γιατρών (KBV), στη γερµανική εφηµερίδα «Neue Osnabrücker Zeitung».