Oι δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων και δη του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και του Ομέρ Τσελίκ, μολύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα των απειλών, με την οποία η Τουρκία περιβάλλει τις διερευνητικές συνομιλίες.

Ερντογάν: Θα συνεχιστεί η παρουσία της Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Όπως μετέδωσε, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν έκανε λόγο για “προβοκάτσιες” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μετονομάζοντας μάλιστα το Αιγαίο σε θάλασσα των νησιών! “Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία θα συνεχίσει την παρουσία της καθώς με την ισχύ της και τις δυνατότητες της θα συνεχίσει να είναι εκεί” ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. 

Κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν και η αναφορά του στην Αγία Σοφία, καθώς συνέδεσε τη μετατροπή της σε τζαμί με το τρομοκρατικό χτύπημα στη... Νέα Ζηλανδία(!) “Οι τρομοκράτες εκεί είχαν πει ότι θα απελευθερώσουν την Αγιά Σοφιά από τους μιναρέδες. Εμείς τούς δώσαμε απάντηση και μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί” ισχυρίστηκε...

Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη ρητορική όξυνσης του Ερντογάν τις τελευταίες εβδομάδες, από το Αιγαίο μέχρι την Αγιά Σοφιά, ενόψει του νέου γύρων των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

«Από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως και στο Αιγαίο που οι παλιοί αποκαλούσαν ως «η θάλασσα των νησιών», θα εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας σε όλα τα ύδατα που μας περικλείουν» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τσελίκ: Δεν υποχωρούμε στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Άγκυρα συνέχισε για μία ακόμη φορά τις καθημερινές επιθέσεις της στην Αθήνα, «δυναμιτίζοντας» το κλίμα εν όψει των διερευνητικών επαφών.

“Αν συνεχιστούν οι προκλήσεις και οι προσπάθειες που στοχεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο τότε η διπλωματική διαδικασία 'θα αποσταθεροποιηθεί'” δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ. “Η Τουρκία δεν υποχωρεί στη 'χερσαία πατρίδα' ούτε στη 'γαλάζια πατρίδα” ανέφερε δε προκλητικά. 

Ο κ. Τσελίκ κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να χρησιμοποιούν “πιο καθαρή και υγιή γλώσσα”  Ακόμη, στόχευσε και τις ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αλεξανδρούπολη, λέγοντας ότι έφτασαν μέχρι τα 20 χιλιόμετρα κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ισχυρίστηκες ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όφελος.

Παραληρήματος συνέχεια η...γενοκτονία των Τούρκων του Μοριά - Νέες προκλήσεις των τουρκικών αεροσκαφών

Νέα ζητήματα προσπαθεί να ανοίξει η Τουρκία, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά των προκλήσεων. Ένα απ'αυτά, αποτελεί το ζήτημα της... γενοκτονίας των Τούρκων του Μοριά το 1821. Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν 40.000 Τούρκοι σφαγιάστηκαν από Έλληνες το 1821.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χθες, κάλεσε τον δικό μας πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με ένα νεκροταφείο που βρέθηκε στη Χαλκιδική στη διάρκεια κατασκευαστικών έργων. Ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε μεταξύ άλλων να ταφούν οι σωροί με τις προβλεπόμενες μουσουλμανικές τελετές, να σημανθεί ο χώρος ως μουσουλμανικό νεκροταφείο και να σταματήσουν οι εργασίες.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.Αργά το απόγευμα, δύο ζεύγη τουρκικών μαχητικών τύπου F-16 εισήλθαν στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 παρέμειναν στην περιοχή για περίπου 15 λεπτά. Αμέσως μετά απομακρύνθηκαν. Όπως αναφέρεται η τουρκική πολεμική Αεροπορία έγινε αισθητή, καθώς τουρκικό μαχητικό «έσπασε» το φράγμα ήχου.