Η «αλλαγή σελίδας» που περίμεναν οι Αμερικανοί, πήρε σάρκα και οστά χθες με την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν: του 46ου προέδρου των ΗΠΑ.

Μετά από μία τετραετία διχασμού και αμφισβήτησης από το προκατόχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπάιντεν ορκίστηκε μαζί με την Καμάλα Χάρις, πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο την ιστορία της χώρας, σε μία τελετή εντελώς διαφορετική απ’ ότι είχαν συνηθίσει στη χώρα.

Λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, οι προσκεκλημένοι ήταν ελάχιστοι, με την τελετή να εστιάζει στην επόμενη ημέρα, στέλνοντας για άλλη μία φορά μήνυμα ενότητας σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες.

Ο Τζο Μπάιντεν μπήκε στο Λευκό Οίκο δυναμικά, αφού κάθισε στο οβάλ γραφείο και υπέγραψε 17 προεδρικά διατάγματα, που ξηλώνουν ουσιαστικά βασικούς πολιτικούς πυλώνες του προκατόχου του.

Σε αντίθεση με τη χαοτική εικόνα που είχαμε αντικρύσει τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης Τραμπ, το επιτελείο του Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα της Ουάσιγκτον και έτσι καταφέρνει να κινείται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιστρέφουν δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή, και μπαίνει τέλος στην πολιτική του απομονωτισμού, τόσο με την επιστροφή στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όσο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ με τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε, θέλει να στείλει και ένα συμβολικό μήνυμα ενάντια σε όσα καθιέρωσε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, το ζεύγος Μπάιντεν θεωρούνται πολύ προσγειωμένοι. Παράδειγμα αυτού και η Πρώτη Κυρία, η οποία εργάζεται ως καθηγήτρια και είπε ότι θα συνεχίσει το επάγγελμά της.

Ποια θα είναι τα πρώτα βήματα Μπάιντεν και τι αναμένουμε από τον Τραμπ

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν οι κ.κ. Λεό Ραπτάκης, γερουσιαστής Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός Διευθυντής Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

«Πρώτα έχουμε τον κορωνοϊό, και τα οικονομικά. Ο Μπάιντεν λένε ότι θα προσπαθήσει να λύσει μόνο τα εσωτερικά. Όμως, εγώ πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να λύσει και τα εξωτερικά θέματα. Και αυτό είναι σοβαρό για την Ελλάδα και την Κύπρο. Πριν φύγει ο Τραμπ, ο Ερντογάν είχε επικοινωνία μαζί του, και αυτό έχει τελειώσει. Ο Ερντογάν πρέπει να έρθει από την μπροστινή πόρτα του Λευκού Οίκου, όπως όλοι οι άλλοι, και όχι από την πίσω όπως γινόταν με τον Τραμπ», είπε ο κ. Ραπτάκης.

«Δεν ξέρουμε αν θα δούμε Έλληνα στην νέα κυβέρνηση. Αν γίνει θα είναι καλό για εμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν έχουμε ξεμπλέξει από τον Τραμπ. Πάει στη Φλόριντα που είναι σημαντική πολιτεία και έχει γίνει και βάση του Τραμπ. Έχουμε πρόβλημα που θα είναι στη Φλόριντα και θα έχει αυτή τη βάση. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ψηλά και πολλοί στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τον υποστηρίζουν και συμφωνούν ότι του έκλεψαν την εκλογή. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι έφυγε ο Τραμπ. Και είδαμε και ρεπορτάζ ότι έχει σκοπό να κάνει τρίτο κόμμα δικό του. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ζεμενίδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στη νέα κυβέρνηση υπάρχει ελληνική «εκπροσώπηση», αφού η κυβερνητική εκπρόσωπος είναι ελληνικής καταγωγής.

«Ο Μπάιντεν έχει 36 χρόνια σαν γερουσιαστής και 8 χρόνια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Νομίζω ότι σιγά σιγά θα ξεχαστεί ο Τραμπ. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι έχει πέσει. Η Αμερική πρέπει να προχωρήσει», τόνισε κλείνοντας ο κ. Ραπτάκης.