Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών στην Τζάνετ Γέλεν, την πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας.


Την πληροφορία αυτή μετέφερε η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της απόφασης του Δημοκρατικού πολιτικού. 


Η επιλογή του θα τοποθετήσει την 74χρονη οικονομολόγο στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής της νέας κυβέρνησης για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από την πρωτοφανή κρίση που πυροδότησε η πανδημία του κοροναϊού.  Η Γέλεν ήταν εξάλλου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Fed, ενώ υπήρξε επικεφαλής και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Λευκού Οίκου.


Το οικονομικό επιτελείο του Μπάιντεν θα πρέπει να δώσει μια σκληρή μάχη για την ανάταξη της οικονομίας, με τις προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικές κατά τους επόμενους μήνες να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες καθώς οι ΗΠΑ πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καταγράφοντας καθημερινά νέα ρεκόρ νοσηλευομένων και κρουσμάτων.


Η Γέλεν ανέλαβε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το 2014, μετά τις καινοτόμες παρεμβάσεις του Μπεν Μπερνάκι για την έξοδο των ΗΠΑ από την χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008 και διατήρησε σε μεγάλο βαθμό την ευελιξία του προκατόχου της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα εδραιωθεί θα έχει διάρκεια.


Πρόσφατα δήλωσε ότι η τρέχουσα ανάκαμψη θα είναι άνιση και αδύναμη εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για να καταπολεμήσει την ανεργία και να κρατήσει στη ζωή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δυσκολεύονται περισσότερο στην κρίση. "Υπάρχει τεράστιος πόνος εκεί έξω. Η οικονομία χρειάζεται και νέες δαπάνες", τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου.