Στην εκτίμηση ότι οι θάνατοι λόγω κορονοϊού στις ΗΠΑ θα φτάσουν έως και στους 3.000 ημερησίως την 1η Ιουνίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει Πολιτείες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, προχωρά απόρρητη κυβερνητική έκθεση που αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών το οποίο σημειώνει ότι τα κρούσματα του κορονοϊού και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, φτάνοντας πιθανώς τους 3.000 θανάτους ημερησίως την 1η Ιουνίου, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τους περίπου 1.750 νεκρούς σε ημερήσια βάση των τελευταίων ημερών.

Το ίδιο έγγραφο κάνει λόγο για 200.000 νέα κρούσματα ημερησίως στα τέλη Μαΐου, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 25.000 κρούσματα την ημέρα της τρέχουσας περιόδου.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι προβλέψεις αυτές φωτογραφίζουν την σκληρή αλήθεια: ενώ στις ΗΠΑ επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα περιορισμού για επτά εβδομάδες λίγα άλλαξαν. Και η επανεκκίνηση θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός κομητειών που το βάρος συνεχίζει να αυξάνει», επισημαίνει το έγγραφο.

Οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν τους βασικούς φόβους των ειδικών: το άνοιγμα της οικονομίας θα βάλει τη χώρα σε κίνδυνο να επιστρέψει εκεί που βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου, όταν τα κρούσματα αυξάνονταν τόσο γρήγορα σε κάποια τμήματα των ΗΠΑ ώστε οι ασθενείς να πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων.

Την Κυριακή, Τραμπ δήλωσε ότι οι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 100.000, διπλάσιος αριθμός από ό, τι είχε προβλέψει μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, η νέα του εκτίμηση υποτιμά ακόμη και την πρόβλεψη της δικής του διοίκησης.