Εκνευρισμένος έφυγε τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αφού κατάφερε σχεδόν να τσακωθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την στρατηγική της συμμαχίας και τις «πλάτες» που κάνει στον Ερντογάν, το τελικό χτύπημα ήρθε από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. 

Το περίφημο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και δείχνει τον Μακρόν να κουτσομπολεύει ουσιαστικά τον Αμερικανό πρόεδρο παρέα με τον Τριντό, τον Μπόρις Τζόνσον και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Περιέργως, σε εκείνο το πηγαδάκι ήταν παρούσα και η πριγκίπισσα Άννα, κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Η έκρηξη του Τραμπ έγινε ενώπιον της καγκελαρίου Μέρκελ, με την οποία είχε διμερή συνάντηση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου πώς σχολιάζει το βίντεο και τα όσα φαίνεται να είπε εις βάρος του ο Τριντό, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Κοιτάξτε, είναι διπρόσωπος. Είναι ωραίος τύπος, αλλά η αλήθεια είναι ότι του έκανα παρατήρηση επειδή δεν δίνει στο ΝΑΤΟ το 2% (σ.σ. ως ποσοστό του ΑΕΠ). Δεν πληρώνει το 2% και θα έπρεπε. Έχουν λεφτά στον Καναδά.»

Δίπλα του η Μέρκελ απλώς άκουγε υπομομετικά.




Ο εκνευρισμός του Τραμπ με τον Τριντό έχει προϊστορία. Στην Σύνοδο της G7 στην Οτάβα, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε, κάνοντας πάλι tweet από το προεδρικό αεροσκάφος για τον «ανειλικρινή και αδύναμο» πρωθυπουργό του Καναδά. Το θέμα τότε ήταν οι δασμοί του Τραμπ στο ατσάλι.

Μετά τη συνάντησή του με την Μέρκελ, ο Τραμπ έπιασε πάλι το Twitter για τα περαιτέρω: «Μετά το πέρας των σημερινών επαφών, επιστρέφω στην Ουάσινγκτον. Δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δώσαμε ήδη πολλές το τελευταίο διήμερο. Καλά ταξίδια σε όλους!»

Για να ακολουθήσει και νέο tweet: «Τα ΜΜΕ των fake news κάνουν τα πάντα για να μειώσουν τη σημασία του ΠΟΛΥ επιτυχημένου ταξιδιού μου στο Λονδίνο για το ΝΑΤΟ. Τα πήγαμε πολύ καλά με τους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, τους κατάφερα να αυξήσουν την οικονομική τους συμμετοχή στη Συμμαχία κατά 130 δισ. δολάρια το χρόνο και άλλα 400 δισ. δολάρια το έτος για τα επόμενα τρία χρόνια. Καμία αύξηση για τις ΗΠΑ, μόνο σεβασμός σε αυτό!» 

Ασφαλώς για τα όσα ακούστηκαν στο βίντεο εις βάρος του Αμερικανού προέδρου ρωτήθηκαν και οι «πρωταγωνιστές»: Ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει. «Ανοησίες, δεν ξέρω από πού προέκυψαν» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Τριντό έδωσε τη δική του εκδοχή: «Είχαμε μια καταπληκτική συνάντηση χθες με τον πρόεδρο. Χθες το βράδυ έκανα αναφορά στο γεγονός ότι υπήρχε μια μη προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου πριν τη συνάντησή μου με τον Τραμπ. Ήταν χαρά μου να συμμετάσχω και φάνηκε.»

Ετσι κι αλλιώς, η πανηγυρική Σύνοδος του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, δεν είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή» προκάλεσαν θύελλα και οργίλα σχόλια, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Τουρκία. Και ήταν λογικό, δεδομένου ότι ο Μακρόν έβαλε στο στόχαστρό του τον τρόπο που Τραμπ και Ερντογάν συνεννοήθηκαν για την επέμβαση στη βόρειο Συρία, χωρίς να ενημερωθεί το ΝΑΤΟ.

Για την ιστορία, ο Αμερικανός πρόεδρος υπήρξε υποδειγματικός καλεσμένος κατά την παρουσία στο Λονδίνο. Τήρησε απόλυτα το πρωτόκολλο στο Μπάκιγχαμ και δεν έφερε σε δύσκολη θέση κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.