Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις «συνταξιοδοτείται» εντός Φεβρουαρίου του 2019, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετική. Ο υπουργός παραιτείται εξαιτίας των διαφορών στην πολιτική του αντίληψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα τονίζει την ανάγκη «μεταχείρισης των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών με σεβασμό», αλλά και της χρήσης «όλων των απαραίτητων εργαλείων αμερικανικής ισχύος για την επίτευξη της από κοινού άμυνας». 

«Εφόσον διατηρείτε το δικαίωμα να έχετε έναν υπουργό Άμυνας, του οποίου οι απόψεις ευθυγραμμίζονται καλύτερα με τις δικές σας στο παραπάνω θέμα, αλλά και σε άλλα θέματα, εκτιμώ ότι είναι καλύτερο να αποχωρήσω» γράφει ο Τζέιμς Μάτις.

 Κορυφαίος γερουσιαστής των Δημοκρατικών περιέγραψε τον Μάτις ως «νήσο σταθερότητας στο χάος της κυβέρνησης Τραμπ».

Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι η συγκυρία στην οποία ανακοινώθηκε η αποχώρηση του υπουργού δεν είναι τυχαία. Προηγήθηκε η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία, και ενώ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι επίκειται αποχώρηση όλων των Αμερικανών και από το Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η απόφαση Τραμπ να φύγουν οι ΗΠΑ από τη Συρία κρίνεται και από Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς ως λανθασμένη. Αρκετοί μάλιστα την χαρακτηρίζουν εξίσου λάθος με εκείνη που είχε λάβει ο Ομπάμα να φέρει πίσω στις ΗΠΑ τους στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Ιράκ.

Για πολλούς, η κίνηση αυτή θα δώσει περισσότερο χώρο στην ενίσχυση της επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία του Άσαντ. Από την πλευρά του Λευκού Οίκου δόθηκε απλώς η διευκρίνιση ότι θα ακολουθήσει «επόμενο στάδιο» αμερικανικού σχεδιασμού για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτου, χωρίς όμως να γίνει σαφές για το ποιο ακριβώς είναι αυτό το επόμενο στάδιο. 

Αλλά και στην Ευρώπη υπήρξαν αντιδράσεις. Οι Γάλλοι δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στην Συρία, ενώ οι Γερμανοί δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο όντως μπορεί μια τέτοια απόφαση να βοηθήσει στην οριστική εξάλειψη του κινδύνου των τζιχαντιστών.

Αλλά και οι Κούρδοι αντάρτες που επιχειρούσαν στη Συρία υπό την ομπρέλλα των ΗΠΑ (γεγονός που εξαγρίωνε τον Ερντογάν) θεωρούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα είναι καταστροφικό.