Ο πολιτικός έρωτας του Ντόναλντ Τραμπ για τον Μπόρις Τζόνσον και τον Νάιτζελ Φάρατζ του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Brexit Party δεν κρύβεται. Ούτε όμως και το «χούι» του Αμερικανού προέδρου να αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τραμπ έκανε παρέμβαση-έκπληξη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Φάρατζ στο LBC Radio, μιλώντας για τα καλύτερα λόγια, τόσο για τον ραδιοφωνικό οικοδεσπότη, όσο και για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να εγκρίνει ιδιαίτερα τη συμφωνία που πέτυχε ο Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit. Και αν ακόμα το Λονδίνο ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία αυτή θα έχει πλέον την άνεση να κάνει τα δικά του deal με άλλα μπλοκ ή χώρες του πλανήτη, ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι «πτυχές της συμφωνίας» δεν επιτρέπουν μελλοντική εμπορική συμφωνία Βρετανίας-ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τραμπ δεν είχε τα καλύτερα να πει για τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Φρόντισε μάλιστα να τον διαβεβαιώσει ότι δεν θα «αγοράσει» το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS). 

«Δεν ξέρω καν πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία ότι εγώ θέλω να σας πάρω το σύστημα υγείας. Είναι γελοίο. Το έβαλε ο Κόρμπιν στην ατζέντα. Εγώ πρώτη φορά το άκουσα όταν συναντήθηκα με την βασίλισσα.»

Συνεχίζοντας την ραδιοφωνική παρέμβασή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε ασφαλώς με καλά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε και την περίοδο που η Τερέζα Μέι ήταν πρωθυπουργός. «Είναι φανταστικός τύπος και ο κατάλληλος άνθρωπος για την περίοδο αυτή» υπογράμμισε.

Έκανε δε και το πολιτικό του προξενειό: «Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Φάρατζ θα αποτελούσαν μια αχτύπητη δύναμη».

Ο ηγέτης του Brexit Party συμφώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η συμφωνία που έφερε ο Τζόνσον από τις Βρυξέλλες είναι «Brexit μόνο στο όνομα». Επανέλαβε δε ότι το κόμμα του θα κατέβει δυναμικά στις κάλπες για να αμφισβητήσει τη συμφωνία.

Μένει βέβαια να φανεί αν ο Φάρατζ θα κατεβάσει υποψήφιους σε όλες τις (μονοεδρικές) περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αρκετοί έχουν ήδη διατυπώσει την άποψη ότι θα αποφύγει να είναι παρών με υποψήφιους σε εκλογικές περιφέρειες, όπου κινδυνεύουν οι Συντηρητικοί να χάσουν την έδρα.