To δικό του μεγαλείο έζησε ο Ντόναλντ Τραμπ, την πρώτη τουλάχιστον μέρα της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία. Αυτή τη φορά δεν παραβίασε το πρωτόκολλο, δεν βημάτισε μπροστά από την βασίλισσα Ελισάβετ Β', ακολούθησε τους κανόνες.

Η χειραψία του με την 93χρονη μονάρχη ήταν ελαφρώς «χλιαρή» (σχεδόν μισή, είπαν ορισμένοι), αλλά σε κάθε περίπτωση, όλα πήγαν καλά. Χάρηκε δε ιδιαίτερα το τελετουργικό με τη βασιλική φρουρά, κουβέντιασε αρκετά μαζί τους.
handshake
guard

Το βράδυ η Ελισάβετ Β' παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, έλαμψε:
royals

 
Στο δείπνο οι καλεσμένοι έφτασαν τους 170. Παρόντα όλα τα μέλη της οικογένειας Τραμπ και το σύνολο σχεδόν της βασιλικής οικογένειας, με εξαίρεση την Μέγκαν Μαρκλ, συμπατριώτισσα του Τραμπ, αλλά επισήμως σε άδεια μητρότητας. Ο σύζυγός της πρίγκιπας Χάρι ήταν εκεί. 

Λέγεται ότι υπάρχει μια «βεντέτα» σε εξέλιξη μεταξύ του προέδρου και της Μέγκαν Μαρκλ. Η νεαρή σύζυγος του πρίγκιπα Χάρι φέρεται να είχε χαρακτηρίσει «μισογύνη» τον Τραμπ και εκείνος, απάντησε χαρακτηρίζοντάς την «κακιά». 

Μετά βέβαια ο Τραμπ εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό δίκτυο και κατήγγειλε ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του ή πιο σωστά, ότι έγινε «μοντάζ» για να φανεί ότι την είπε «κακιά»...

Στην προσφώνησή της η βασίλισσα φάνηκε να κρατά κάποιες αποστάσεις από τις πολιτικές του προέδρου, τουλάχιστον αυτό είπαν αρκετοί. 

Ιδού ένα απόσπασμα της ομιλίας της: «Αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις στον 21ο αιώνα. Η επέτειος της D-Day υπενθυμίζει σε όλες τις χώρες τι έχουμε επιτύχει από κοινού. Μετά τις κοινές θυσίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν με άλλους συμμάχους για να δημιουργήσουν διεθνή θεσμικά όργανα, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ η φρίκη του παρελθόντος. Καθώς ο κόσμος έχει αλλάξει, θα πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί για τον τελικό στόχο αυτών των δομών: Ότι τα έθνη συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν την ειρήνη που έχει κερδηθεί σκληρά.» 

Ο Τραμπ στην αντιφώνησή του αποκάλεσε την 93χρονη μονάρχη μια «σπουδαία γυναίκα που συμβολίζει το πνεύμα της αξιοπρέπειας, του καθήκοντος και του πατριωτισμού».

 Όταν όμως σηκώθηκε για την παραδοσιακή πρόποση, άπλωσε το αριστερό του χέρι και το έβαλε πίσω από τον δεξιό της ώμο, σαν να ήθελε να της δώσει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη.

Η δεύτερη μέρα της επίσκεψης

Σήμερα, πάντως, αρχίζει η δεύτερη και σημαντικότερη μέρα των επαφών του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία, καθώς θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που αποχωρεί από το κόμμα και την πρωθυπουργία την Παρασκευή.

Τα θέματα στην ατζέντα είναι πολλά και καυτά. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών -ο Τραμπ κάλεσε τη Βρετανία να φύγει άμεσα από την ΕΕ- είναι το κύριο θέμα, αλλά και ζητήματα όπως η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν. 

Σημαντικό ζήτημα είναι και αυτό του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei. Η Βρετανία δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το αν θα του επιτρέψει να επενδύσει στο δίκτυο 5G, σε κάθε περίπτωση όμως το Λονδίνο θεωρεί ότι δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην Κίνα. Αντίθετα, ο Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο στην Huawei, θεωρώντας την ουσιαστικά τμήμα της κινεζικής κυβέρνησης.

Στο περιθώριο των επαφών Τραμπ διοργανώνονται και μεγάλες διαδηλώσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, μάλιστα σε μία από αυτές θα μιλήσει και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Ο Τραμπ, «αναθέρμανε» και την κόντρα του με τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν. Με αφορμή άρθρο του δημάρχου στο οποίο έγραφε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν πρέπει να στρώσει κόκκινο χαλί για τον Τραμπ», ο πρόεδρος έκανε απανωτά tweets, χαρακτηρίζοντάς τον αποτυχημένο δήμαρχο. Και όχι μόνον.