Σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις των Τούρκων στο συριακό έδαφος, όπως δήλωσαν στο Bloomberg, στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων. Οι πρώτες μονάδες πέρασαν στο έδαφος της Συρίας από δύο σημεία κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν.

Την Τρίτη, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας είχαν πλήξει στόχους στα σύνορα με τη Συρία, ώστε να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή όπου θα μπουν οι Τούρκοι.

Η ανησυχία στους κόλπους των Κούρδων ανταρτών είναι μεγάλη. Δεν είναι μόνο η απογοήτευση και η οργή από το γεγονός ότι αφέθηκαν στην τύχη τους από τον Λευκό Οίκο, είναι κυρίως το γεγονός ότι θα αναγκαστούν πλέον να πολεμούν σε διαφορετικά μέτωπα: Εναντίον της Τουρκίας, του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και ομάδων ανταρτών που στηρίζονται από το Ιράν και τη Δαμασκό.  

Οι Τούρκοι παρουσιάζουν την επιχείρηση στη Συρία ως «αντιτρομοκρατική» και χαρακτηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες της YPG ως «συμμορίτες». «Έχουν δύο επιλογές: Να αυτομολήσουν ή να δεχθούν να τους σταματήσουμε στο πλαίσιο των επιχειρήσεών μας κατά του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του Ερντογάν.

Τα αντιφατικά tweets Τραμπ

Εν όψει των τουρκικών επιχειρήσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία έλαβαν εντολές να αποχωρήσουν. Είχε προηγηθεί και το οργισμένο-απειλητικό tweet του Ντόναλντ Τραμπ, ότι αν οι Τούρκοι πειράξουν έναν αμερικανό στρατιώτη, «θα τους καταστρέψω την οικονομία»....

Αυτό το tweet ήλθε ως απάντηση στη θύελλα που ξεσήκωσε και εντός ΗΠΑ η απόφαση του Λευκού Οίκου να εγκαταλείψει τους Κούρδους, κυρίως όμως να θέσει σε αμφισβήτηση την ίδια την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολούθησε βέβαια νέο tweet. «Βρισκόμαστε σε διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, όμως δεν έχουμε εγκαταλείψει εντελώς τους Κούρδους οι οποίοι είναι φοβεροί άνθρωποι και καταπληκτικοί μαχητές», έγραψε ο Τραμπ. «Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά» και παρέχοντας τους «όπλα».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός εμπορικός εταίρος» των ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του ο γερουσιαστής Γκρέιαμ προειδοποίησε την Τουρκία με μήνυμά του στο Τwitter: «Προς την τουρκική κυβέρνηση: ΔΕΝ έχετε πράσινο φως για να εισέλθετε στη βόρεια Συρία. Υπάρχει μαζική δικομματική αντίθεση στο Κογκρέσο, την οποία θα πρέπει να θεωρήσετε μία κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσετε».

«Αν θέλετε να καταστρέψετε ό,τι απομένει από μια εύθραυστη σχέση, μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα κάνει τη δουλειά. #ΜαζίΜεΤουςΚούρδους», πρόσθεσε.

Αναταραχή στην Ευρώπη - Προειδοποιεί η Ρωσία

Στην Ευρώπη επικρατεί πάντως αναταραχή για την ξαφνική απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει τους συμμάχους του στον Εμφύλιο της Συρίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται ο Guardian σημειώνουν ότι αν γενικευτεί η σύρραξη των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους, οι συνέπειες για την περιοχή θα είναι απρόβλεπτες.

Η αμερικανική πολιτική στη Συρία υπάρχει κίνδυνος να «προκαλέσει ανάφλεξη» στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να επέμβει εναντίον των Κούρδων.

Οι Κούρδοι της περιοχής «είναι πολύ ανήσυχοι» μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ μιας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και «φοβούνται πως αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή».

«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ από το Καζακστάν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο ΥΠΕΞ τόνισε επίσης πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διαφυλαχθεί.

Οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή είναι αντιφατικές και η Ρωσία απευθύνει έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους της Συρίας, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν.