Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, μετά την κατάρριψη ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που επιχειρούσε κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει ενέργειες που προκαλούν κίνδυνο στις δυνάμεις που καταπολεμούν το ισλαμικό κράτος.

Τι είπαν Όστιν και Γκιουλέρ για την κατάρριψη του drone

Ο Όστιν επαναβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν στη Συρία αποκλειστικά για την υποστήριξη της μάχης κατά του ισλαμικού κράτους» και αναγνώρισε τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας». Ωστόσο, προέτρεψε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης και επισήμανε τη σημασία της τήρησης των πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των καθιερωμένων στρατιωτικών διαύλων και του στενού συντονισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στο συμβάν, σημειώνεται πως οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία» και στον «στενό συντονισμό τους στην περιφέρεια», με τον Τούρκο υπουργό να διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη για κοινό αγώνα με τις ΗΠΑ εναντίον του Νταές» (αραβικό ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Διαβάστε ακόμα: Συρία: Τουρκικό drone καταρρίφθηκε από αμερικανικό μαχητικό

Τι είχε προηγηθεί της κατάρριψης του drone

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι κατέρριψε τουρκικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Συρία, κρίνοντας πως αποτελούσε δυνητική απειλή για αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το επεισόδιο καταγράφηκε τη στιγμή που ο στρατός της Τουρκίας διεξάγει πλήγματα εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία, μετά την επίθεση καμικάζι στην Άγκυρα την Κυριακή, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την τουρκική κυβέρνηση και τους δυτικούς συμμάχους της.

Αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν drones να εξαπολύουν επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία το πρωί της Πέμπτης, ορισμένα κοντά στη Χασάκα, περίπου ένα χιλιόμετρο από θέση όπου βρίσκονταν αμερικανικά στρατεύματα, δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ.

Μερικές ώρες αργότερα, τουρκικό UAV επέστρεψε στη ζώνη, κινούμενο προς την κατεύθυνση των αμερικανικών δυνάμεων. «Αμερικανοί διοικητές έκριναν πως αυτό το drone, που βρισκόταν (...) λιγότερα από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε δυνητική απειλή και αμερικανικά καταδιωκτικά F-16 το κατέρριψαν σε νόμιμη άμυνα», δήλωσε ο πτέραρχος.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον 30 στόχων στη βόρεια Συρία μετά τις 23:00.

Πριν από την επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) έπληξε με εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποθήκες όπλων και πυρομαχικών των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία τις πρωινές ώρες. 

Πώς έγινε το επεισόδιο

Στην αρχή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλεγαν ότι το drone που καταρρίφθηκε δεν είναι τουρκικό. Αργότερα, ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το drone που κατέρριψε ήταν τουρκικό. Οι τουρκικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν, πάντως, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Sozcu Ραζί Τζανικλιγκίλ ανέφερε: «Οι τουρκικές Αρχές λένε πως το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε δεν ανήκει στην Τουρκία. Όμως αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν θέλουν να ανακοινωθούν τα ονόματά τους, δήλωσαν στο Reuters και στο AP πως αυτό το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ήταν τουρκικό. Στην είδηση του Reuters όμως αναφέρει πως το οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πολύ πάνω απο το σημείο όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες .Οι Αμερικανοί λένε πως "το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε με μη ασφαλή τρόπο και δεν είχε συγχρονιστεί μαζί μας" και καταρρίφθηκε για την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων. Δηλώθηκε πως είναι τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Ο ανταποκριτής του Halk TV Τσετινέρ Τσετίν ανέφερε: «Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ και συνεργάζονται μαζί με τις τρομοκρατικές μονάδες του PKK/ ΥPG. Kαι οι ΗΠΑ τονίζουν κάθε φορά πως "αυτοί είναι οι συνεργάτες μας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους". Eπίσης, πρέπει να τονίσουμε πως στον προυπολογισμό του Πενταγώνου για το 2024 πάλι θα υπάρχει στρατιωτική βοήθεια προς το PKK/YPG. Οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν στάση. Αν δούμε πως στο μέτωπο της περιοχής υπάρχουν Ρωσία και Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αφήσουν κάποιο κενό. Βέβαια ο Τραμπ είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην περιοχη και για το πετρέλαιο. Αρα μιλάμε για μια σχέση συμφερόντων».

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων μαζί με συμμάχους τους εναντίον του ΙΚ και ανακοινώνουν συχνά ότι εξαπολύουν επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών. Η Τουρκία έπληξε ξανά το βράδυ κουρδικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων «αποθηκών όπλων και πυρομαχικών των PKK/YPG», στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ο συριακός βραχίονας του PKK. Μέλη της οργάνωσης αυτής υπήρξαν αιχμή του δόρατος στη μάχη του δυτικού συνασπισμού στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Στο παρελθόν, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν καταρρίψει συριακά και ρωσικά αεροσκάφη. Ενώ οι ΗΠΑ πρόσφατα επέκριναν επανειλημμένα τις ρωσικές δυνάμεις διότι όπως κατήγγειλαν «παρενόχλησαν» αεροσκάφη τους πάνω από τη Συρία.

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί από επίθεση με drones σε στρατιωτική ακαδημία στη Χομς

Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση με drones εναντίον στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς στην κεντρική Συρία, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανεβάζει σε πάνω από 100 τον αριθμό των νεκρών και σε 125 των τραυματιών, σε νεότερο απολογισμό.

Η επίθεση έγινε σήμερα ενώ διεξαγόταν τελετή προαγωγής αξιωματικών του συριακού στρατού. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας και 12 πολίτες, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις» στόχευσαν «μια τελετή προαγωγής αξιωματικών στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς, χρησιμοποιώντας drones φορτωμένα με εκρηκτικά, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής», ανέφερε νωρίτερα ο συριακός στρατός. Έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τους «στρατιωτικοί και πολίτες» και «δεκάδες τραυματίες» μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και μέλη των οικογενειών τους.

Ο στρατός διεμήνυσε ότι θα «απαντήσει αποφασιστικά» σε «αυτή τη δειλή, πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση».

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση. Τζιχαντιστικές οργανώσεις που ελέγχουν μέρος της συριακής επικράτειας χρησιμοποιούν ορισμένες φορές οπλισμένα drones.

Φωτ.: REUTERS