Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε, η Ουάσινγκτον στην Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους αυτήν την θέση, ο Μάθιου Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: “Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε εχθές με ανακοινωσή του  την άποψη ότι οι συμφωνίες της Λευκωσίας με τις διεθνείς εταιρίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου «παραβιάζουν τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων που είναι “συνιδιοκτήτες” και έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού».  Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο ζήτημα αυτό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Εξυπακούεται ότι η συμφωνία δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν λαμβάνουν κανένα μερίδιο από τα έσοδα. Αυτό είναι απαράδεκτο τόσο για την Τουρκία όσο και για την (παράνομη και μη αναγνωρισμένη) “ΤΔΒΚ”». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκιας σημειώνει ότι: «Στο πλαίσιο αυτό, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή δεν συμπεριλάβει τους Τουρκοκύπριους – ως ισότιμους ιδιοκτήτες του νησιού – στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και στην κατανομή των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Για το σκοπό αυτό, τα σκάφη γεώτρησης μας, Yavuz και Fatih, θα ξεκινήσουν δραστηριότητες γεώτρησης στο εγγύς μέλλον, στους τομείς όπου η (παράνομη και μη αναγνωρισμένη) “ΤΔΒΚ” χορήγησε άδειες για το Τουρκικό πετρέλαιο το 2011». Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα γεωτρύπανα της Τουρκίας που ήδη επιχειρούν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ προστατεύονται από φρεγάτες του Ναυτικού, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ένοπλες δυνάμεις θα προστατεύσουν τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.