Σε ομιλία του στη Σύνοδο του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως υπάρχει καταπίεση των Τουρκοκυπρίων αλλά έθεσε και θέμα «Τούρκων της Θράκης».

«Oı Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να δέχονται απάνθρωπες πιέσεις και εμπάργκο. Η Τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της δυτικής Θράκης και της Ελλάδος δεν επωφελείται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που καταγράφονται σε διμερή και πολυμερή έγγραφα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, το απόγευμα της Πέμπτης συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας της γειτονικής χώρας όπου έγινε αναφορά και στις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, και των Τουρκοκυπρίων. Τονίστηκε πως πρέπει να αποφευχθούν προβοκατόρικες ενέργειες και ανεύθυνες δηλώσεις στην περιοχή. Η Τουρκία θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειος, η οποία συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την πολύωρη συνεδρίαση.