Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνοδεία του Νίκου Δένδια μετέβησαν με τα πόδια στο υπουργείο Εξωτερικών για να την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Άφιξη στο Μέγαρο Μαξίμου

Κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, στις 10:15 έφθασε στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο πλατύσκαλο τον υποδέχθηκε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ενώ έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία.

Η Αθήνα προσέρχεται στις συναντήσεις με την ελπίδα βελτίωσης των ελληνοτουρικών σχέσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων.

Κατά τις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να ιχνηλατηθεί το έδαφος μιας ενδεχόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες.

Στις 11:00 – και χωρίς να προηγηθούν δηλώσεις – οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου (που συνέφαγαν χθες στο βράδυ στο εστιατόριο Διόνυσος) θα συναντηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρόντων του γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη και του υφυπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ.



«Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας»


Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, όπου από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών. «Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν σταθερά κυβερνητικά στελέχη, που θέτουν ως έναν από τους βασικούς στόχους να μην υπάρχει επανάληψη της έντασης του περσινού καλοκαιριού, ενώ «δείχνουν» παράλληλα σε δύο δεδομένα που έχουν αλλάξει μέσα στον τελευταίο χρόνο: Πρώτον, την αλλαγή «φρουράς» στο Λευκό Οίκο και συνακόλουθα της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας και δεύτερον, τις σαφείς και ομόφωνες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και την προοπτική κυρώσεων που έχουν μπει στο τραπέζι.

Στρατηγική Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός έχει αποσαφηνίσει τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, τονίζοντας πως «ο διττός δρόμος, της θετικής ατζέντας με μία καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό από την μια, αλλά και με την προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές, είναι ο σωστός. Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, οδηγεί και την Τουρκία σε μία δημιουργική σχέση με την Ευρώπη». Στο κομμάτι της λεγόμενης θετικής ατζέντας εξάλλου εντάσσεται και η συνάντηση εργασίας που είχαν οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ, στην Καβάλα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε καλό κλίμα και με εποικοδομητική διάθεση συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Προκλητικές αναφορές για «τουρκική μειονότητα»

Οι αναφορές Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και στη «διασφάλιση των δικαιωμάτων της» απαντήθηκαν χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν εκτιμάται ότι θα δοθεί συνέχεια σήμερα. «Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και συνεχίζει: «Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».