Τη σημασία της προώθησης της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε η συζήτηση «Ασφάλεια και μεταναστευτικές ροές» που διοργάνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος, το γερμανικό ίδρυμα Hanns Seidel και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο νέο αμφιθέατρο «Κυρήνεια» του Πανεπιστημίου με μεγάλη συμμετοχή κοινού.

Η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (ΔΗΣΥ) κυρία Ελένη Σταύρου τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένας άξονας Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν ο οποίος απειλεί τη παγκόσμια σταθερότητα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα. Χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απάντηση του Ισραήλ στον φρικιαστικό πόλεμο που ξεκίνησε η Χαμάς. Εκτίμησε ότι παρά τα πλήγματα του Ισραήλ στην τρομοκρατική οργάνωση, η Τουρκία και το Ιράν θα την ανασυντάξουν, εξ ου και υποστήριξε ότι μόνη λύση η πλήρης απομόνωση και εξουδετέρωση της Χαμάς και της ιδεολογίας της.

Ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και Βουλευτής του CSU κ. Stephan Mayer, ο οποίος είναι εισηγητής για την Κύπρο στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, τόνισε ότι η προσπάθειες που έχουν γίνει για να αποσταθεροποιηθεί η ΕΕ από εξωτερικούς παράγοντες όπως η Ρωσία έχουν αποτύχει αναδεικνύοντας την πραγματική ισχύ του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Επέκρινε τον ρόλο της Τουρκίας, αλλά εκτίμησε ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να συνομιλήσει η Ευρώπη με τον Ερντογάν. Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά «δεν είμαστε ουδέτεροι στο θέμα της παράνομης κατοχής μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και θεωρούμε ότι επανένωση του νησιού είναι βασική προϋπόθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Για την κρίση στη Μέση Ανατολή εκτίμησε ότι ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ειρήνη.

Ο Καθηγητής Kobi Michael, κύριος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβιβ, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει πριν πετύχει μια ολοκληρωτική νίκη απέναντι στη Χαμάς. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με τους Παλαιστινίους αυτή τη στιγμή και η μόνη επιλογή του Ισραήλ είναι να απελευθερώσει τους ομήρους του και να διασφαλίσει ότι δεν θα δεχθεί καμία μελλοντική απειλή από τη Γάζα αλλά και τη Δυτική Όχθη.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός συντονιστής του ΚΕΔΕΠΟΔ κ. Αντώνης Κλάψης θύμισε ότι «ιστορικά το Ισραήλ πάντα κερδίσει τους πολέμους με τους αντιπάλους του, αλλά δεν καταφέρνει να κερδίσει την ειρήνη». Προέταξε τη σημασία του να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή κάτι που εκ των πραγμάτων θα προκύψει μέσα από τον διάλογο, στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου και όχι μόνο μέσα από την επικράτηση της ισχύος. Χαρακτήρισε, τέλος, περιορισμένη τη δυνατότητα παρέμβασης της ΕΕ η οποία εκτίμησε ότι θα έχει μεγαλύτερη συμβολή στην «επόμενη μέρα» της κρίσης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων και COO της SOCIALDOO κ. Παναγιώτης Κακολύρης ανέφερε ότι χρειάζεται να βρεθεί άμεσα μια ισορροπία μεταξύ των πολεμικών επιδιώξεων του Ισραήλ και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών για την πορεία της ΕΕ, σε αυτό το περιβάλλον διάχυτης γεωπολιτικής ανασφάλειας, των ενεργειακών και οικονομικών επιπτώσεων που αυτή συνεπάγεται, αλλά και της πολιτικής πρόκλησης που δημιουργεί η επιστροφή του ακροδεξιού λαϊκισμού.

stavrou-mayer-kapellou
sklias-kakolyris-stavrou


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος καθηγητής Παντελής Σκλιάς ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και αναφέρθηκε στη διαρκή εξέλιξη του πανεπιστημίου τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών. Τόνισε ότι το Νεάπολις έχει έναν ενεργό ρόλο στη δημόσια και ακαδημαϊκή συζήτηση για μείζονα ζητήματα όπως αυτό των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Διευθύντρια του γραφείου του ιδρύματος Hanns Seidel στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλου ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία και ανέφερε ότι στόχος του ιδρύματος είναι να έχει ενεργή παρουσία και στην Κύπρο συμβάλλοντας στον διάλογο και στην συνεννόηση για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος είναι ένα κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο με έντονη διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία και καταξίωση. Παρέχει ένα εύρος προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών(δια ζώσης και εξ αποστάσεως), αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, και πιστοποιημένων από τον Φορέα ΔΙΠΑΕ με καθηγητές υψηλού επιστημονικού κύρους και διεθνών ποιοτικών προδιαγραφών παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.