Ένα φλεγόµενο φλαµίνγκο από τα ηλεκτροφόρα καλώδια στην περιοχή Λαγκούνα της Νάξου αποτέλεσε έµπνευση για τον Αντώνη Πιταρρά, ώστε να δηµιουργήσει το πιο βιώσιµο project της Ευρώπης, το Laguna Coast, που, µετά τη συνάντηση µε τον πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, πήγε στο Νταβός! Το Laguna Coast Foundation, µε έδρα τη Νάξο, έχει δηµιουργήσει τον οδικό χάρτη για το µεγαλύτερο έργο ανάπλασης στη νησιωτική Ελλάδα. Από τη στιγµή της παρουσίασής του, το έργο αυτό έγινε θέµα συζήτησης σε εγχώρια και διεθνή Μέσα, δεδοµένου ότι προβάλλει την ανάγκη για µια νέα προσέγγιση του τουρισµού. Τονίζει τη βιωσιµότητα, την αυθεντικότητα και την ολιστική προσέγγιση, µε επίκεντρο την προστασία και την αναγέννηση τόσο του περιβάλλοντος όσο και του ανθρώπου.

Πιτταράς: Πλάνο μας είναι να μετατρέψουμε την περιοχή σε βιώσιμη όαση


O διευθύνων σύµβουλος του Laguna Coast Foundation, Αντώνης Πιτταράς, µιλά στο «Secret» για το όραµά του. «Πλάνο µας είναι να µετατρέψουµε αυτή την περιοχή σε µια βιώσιµη όαση. Πρόκειται για µια αµιγώς τουριστική τοποθεσία της Νάξου, µε τις περισσότερες ξενοδοχειακές µονάδες. Αποσκοπούµε, σε συνδυασµό µε έξυπνες τεχνολογίες και τη συµβολή της Amazon, να µειώσουµε το περιβαλλοντικό αποτύπωµα αυτών των µονάδων και να δηµιουργήσουµε µια περιοχή-πρότυπο, µε επίκεντρο τον υδροβιότοπο της Λαγκούνας. Είναι πολύ µεγάλη µας τιµή και χαρά που η πρώτη ουσιαστική δράση του οργανισµού µας έγινε σε συνεργασία µε τον ∆Ε∆∆ΗΕ και αφορά την υπογειοποίηση των πυλώνων µεσαίας τάσης στην περιοχή γύρω από τον υδροβιότοπο της Λαγκούνας. Το έργο της υπογειοποίησης ολοκληρώνεται τις επόµενες εβδοµάδες. Μέρος του σχεδίου ήταν η συνεργασία µε την Amazon, που είναι ο βασικός εταίρος για το κοµµάτι της “Ευφυούς Γεωργίας”, ώστε οι καλλιέργειες γύρω από τη Λαγκούνα να περιορίσουν το αποτύπωµα άνθρακα µέσα την επόµενη τριετία», εξηγεί και αναφέρεται στο σχέδιο που θα ταράξει τα νερά της ισχυρότερης βιοµηχανίας της Ελλάδας.

Το ντοκιμαντέρ στο Νταβός


Στο Νταβός παρουσιάστηκε το ντοκιµαντέρ του Laguna Coast Foundation «A different world», στο πλαίσιο διεξαγωγής του Greek House του World Economic Forum 2024, όπου συµµετείχαν ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γενικός γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η επιχειρηµατίας (Fly Cycladic) Κατερίνα Κατώπη-Λυκιαρδοπούλου, η καθηγήτρια του Τµήµατος Γεωγραφίας και Κλιµατολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου, και ο επιχειρηµατίας και CEO του Laguna Coast Foundation, Αντώνης Πιτταράς.
Με τη συµµετοχή του στο Νταβός, παρουσία πολιτικών ηγετών, διεθνών επενδυτών και ισχυρών opinion makers, το project του Laguna Coast απέκτησε διεθνή καταξίωση, φήµη και αναγνωρισιµότητα, προβάλλοντας τον masterplan πιλότο που θα δηµιουργήσει τον τουρισµό νέας γενιάς και θα συνδράµει ουσιαστικά στην εξέλιξη της οικονοµίας, της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. «Το πλάνο είναι, αν ξεκινήσει να εφαρµόζεται από περιφέρειες και δήµους, να φέρει στη χώρα 10 δισ. την επόµενη πενταετία», τονίζει ο Αντώνης Πιτταράς και µιλά για τη στήριξη που δέχτηκε. «Οφείλω να πω ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που του παρουσιάστηκε το project ως υπουργού Ανάπτυξης. Το πίστεψε, ήταν δίπλα µας από την αρχή και θεώρησα καθήκον µου να µιλήσει στο ντοκιµαντέρ. Μάλιστα, ήταν αρκετά συγκινητικό το ότι είπε πως η συνάντηση µε τον πάπα τιµά όλη τη χώρα», λέει και αποκαλύπτει πώς τελικά έγινε το ραντεβού, αλλά και πώς ένιωσε όταν βρέθηκε στο Βατικανό. «Ήταν απίστευτη στιγµή... Όταν µας κάλεσαν στο Βατικανό, είδα το mail και δεν το πίστευα, ήταν η εβδοµάδα που θα συµµετείχε στην COP28 στο Ντουµπάι και ακύρωσε λόγω υγείας. Τότε εγώ ήµουν σίγουρος πως θα ακυρώσει και εµάς, όµως δεν το έκανε. Κι αυτό το λέω πρώτη φορά. Ακύρωσε τα πάντα και είδε εµάς και είπα “δεν το πιστεύω!”», τονίζει.

Το Eco Resort της Laguna Coast


Ενα εµβληµατικό έργο οικοτουριστικού χαρακτήρα βρίσκεται στα σκαριά και θα εγκαινιαστεί το 2025. Πρόκειται για το Eco Resort της Laguna Coast, ένα υπερσύγχρονο έργο, απολύτως ενταγµένο στη µαγευτική περιοχή της Λαγκούνας, µόλις τρία χιλιόµετρα από τη Χώρα της Νάξου, µε µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα και µια ολιστική προσέγγιση που θα δώσει στον επισκέπτη µια µοναδική εµπειρία. Η επένδυση Laguna Coast Resort υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης -NextGenerationEU.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27 Ιανουαρίου