Ευγνωμονούμε την τεχνολογία για πολλά και ένα από αυτά είναι η άνεση που χαρίζει στην καθημερινότητά μας μέσα από συσκευές, όπως το πλυντήριο πιάτων. Ωστόσο για να λειτουργεί πάντα όπως στις πρώτες πλύσεις και να αποδίδει τα μέγιστα, χρειάζεται την φροντίδα και την προσοχή μας. Για να αποφύγετε τα θολά πιάτα με στίγματα και υπολείμματα φαγητών, ακολουθήστε το παρακάτω σύντομο οδηγό:

#1 Καθαρίζουμε τα πιάτα από υπολείμματα

Ενώ στα νέα πλυντήρια πιάτων το ξέπλυμα με νερό δεν είναι απαραίτητο, είναι καλύτερο να απομακρύνετε με ένα πιρούνι τυχόν υπολείμματα τροφής από τα πιάτα σας για να ενισχύσετε την λειτουργία του και να μην βουλώσει το φίλτρο.

Απλώς αφαιρέστε τα υπολείμματα και αφήστε το τρίψιμο των πιάτων στο πλυντήριό σας.

#2 Μην γεμίζετε ασφυκτικά το πλυντήριο πιάτων

Αν και είναι καλό να γεμίζετε το πλυντήριο πιάτων καθώς εξοικονομείτε πολύτιμη ενέργεια και νερό, ωφελώντας και το περιβάλλον, καλό είναι να μην το παρακάνετε.

Όταν τα πλυντήρια πιάτων υπερφορτώνονται δεν αποδίδουν όπως πρέπει και έτσι τα πιάτα μπορεί να μην καθαριστούν πλήρως. Ενδεικτικά το πάνω ράφι είναι σχεδιασμένο για τα πιο ελαφριά σκεύη, όπως ποτήρια, κούπες και μικρά πιάτα ενώ στο κάτω μπορείτε να βάλετε όλα τα υπόλοιπα.

#3 Επιλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα

Καλό είναι να επιλέγετε το πρόγραμμα πλύσης ανάλογα με το πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα σας.

Για παράδειγμα, το «ελαφρύ» πρόγραμμα στα πλυντήρια πιάτων που εξοικονομεί ενέργεια και είναι πιο φιλικό για το περιβάλλον, είναι κυρίως για λιγότερο βρώμικα πιάτα, μιας και η θερμοκρασία του νερού είναι σχετικά χαμηλή, με αποτέλεσμα σκεύη όπως πιρέξ ή κατσαρόλες να μην καθαρίζονται επαρκώς, ειδικά εάν έχουν υπολείμματα από λίπη.

#4 Προστατέψτε το πλυντήριο από το σκληρό νερό

Το σκληρό νερό περιέχει ορισμένα στοιχεία που «κάθονται» στο εσωτερικού του πλυντηρίου και μπορεί να μειώσουν την αποδοτικότητά του. Συνήθως το καταλαβαίνουμε όταν τα σκεύη βγαίνουν θαμπά ή με μικρά στίγματα μετά την πλύση. Ωστόσο με ένα ειδικό αλάτι για πλυντήρια πιάτων, το νερό θα μαλακώσει και τα πιάτα σας θα γίνουν αστραφτερά και πάλι.

#5 Μην ξεχνάτε να το καθαρίζετε

Για να σας δίνει καθαρά πιάτα, το πλυντήριό σας θα πρέπει να είναι εξίσου καθαρό. Για να το καθαρίσετε το μόνο που θα χρειαστείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα γεμάτο ποτήρι με λευκό ξύδι στο πάνω ράφι και να το βάλετε σε λειτουργία στο συνηθισμένο πρόγραμμα που πλένετε τα σκεύη σας.

Μόλις τελειώσει πασπαλίστε το πάτο του πλυντηρίου πιάτων με μαγειρική σόδα και βάλτε το και πάλι σε λειτουργία στο ίδιο πρόγραμμα. Έτσι θα το απολυμάνετε και θα αποδίδει καλύτερα.

#6 Μην ξεχνάτε τον καθαρισμό του φίλτρου

Η τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του πάτου του πλυντηρίου είναι το φίλτρο, όπου συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών, τα οποία εάν παραμείνουν εκεί, ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές. Για αυτό είναι σημαντικό να το καθαρίζετε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Για να το καθαρίσετε θα πρέπει να το ξεβιδώσετε (εκτός εάν οι οδηγίες του κατασκευαστή προτείνουν κάτι διαφορετικό) αι να το ξεπλύνετε με ζεστό νερό και μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού πιάτων, τρίβοντάς το ήπια με μια οδοντόβουρτσα. Στην συνέχεια ξεπλύνετέ το με νερό, αφήστε το να στεγνώσει καλά και βάλτε το και πάλι στην θέση του.