Τα τελευταία χρόνια ο όρος «βιωσιμότητα» βρέθηκε στο επίκεντρο του επιχειρείν. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες άρχισαν να αναθεωρούν τις στρατηγικές τους ενσωματώνοντας πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη. Με βάση την εμπειρία μέχρι σήμερα, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες. Αφενός εταιρείες που εντάσσουν τη βιωσιμότητα στα επιχειρησιακά τους σχέδια, προσεγγίζουν τους προμηθευτές τους μέσω των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και καταβάλλουν συστηματική προσπάθεια για αλλαγή κουλτούρας. Αφετέρου εταιρείες που περιορίζονται σε σποραδικές δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για επικοινωνιακούς λόγους αντιμετωπίζοντας τη βιωσιμότητα ως απλή τάση της εποχής. Ωστόσο, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνεται πλέον αποκλειστικά με όρους οικονομικής μεγέθυνσης και η βιωσιμότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, καθώς είναι, στην πραγματικότητα, το «οχυρό» απέναντι στις ποικίλες προκλήσεις της εποχής.

Ο βιοφαρμακευτικός Όμιλος Chiesi είναι από τους πρώτους που ενέταξαν τη βιωσιμότητα στο στρατηγικό τους πλάνο. Ήδη, από το 2018 είναι Benefit Corporation (B Corp), δηλαδή μέλος ενός παγκόσμιου κινήματος επιχειρήσεων με κοινό στόχο να χρησιμοποιούν την επιχειρηματική τους δράση ως Δύναμη για το συλλογικό καλό. Η πιστοποίηση αυτή είναι διεθνής. Ως B Corp πιστοποιούνται από τον αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό B Lab οι εταιρείες με κερδοσκοπικό χαρακτήρα που εξισορροπούν το κέρδος και την ωφέλεια, σύμφωνα με υψηλά πρότυπα κοινωνικής και περιβαλλοντικής απόδοσης, διαφάνειας προς το κοινό και νομικής υπευθυνότητας. Της πιστοποίησης προηγείται βαθμολόγηση των εταιρειών στη βάση μιας απαιτητικής και πολύμηνης διαδικασίας αξιολόγησης ως προς το εταιρικό αποτύπωμα σε πέντε τομείς: την διακυβέρνηση, τους εργαζόμενους, την κοινωνία, το περιβάλλον και τους πελάτες.

Η Chiesi αποδεικνύει εμπράκτως τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα. Tο 2019 o Όμιλος ανακοίνωσε επενδυτικό πλάνο ύψους 350 εκατομμύριων ευρώ για την εισαγωγή του πρώτου pMDI (δοσιμετρική συσκευή εισπνοής υπό πίεση) με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας έως το 2025. Παράλληλα, η ελληνική θυγατρική υλοποιεί δράσεις με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, υιοθετεί πρακτικές που στοχεύουν στην υπεύθυνη χρήση πόρων, όπως το νερό και η ενέργεια, στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων και στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης. Επιπλέον, από το 2020 η εταιρεία θέτει αυστηρά πρότυπα για τους προμηθευτές και συνεργάτες της προς ένα πιο βιώσιμο επιχειρείν μέσω του εταιρικού Κώδικα Αλληλεξάρτησης. Την ίδια στιγμή, πιστή στη δέσμευσή της να παράγει θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, η εταιρεία πραγματοποιεί δωρεές ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, στηρίζει ενώσεις ασθενών και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, συμμετέχει ενεργά σε δράσεις εθελοντισμού, και συνεχίζει τη χρηματοδότηση βασικής έρευνας της ακαδημαϊκής επιστημονικής κοινότητας.

Η επαναπιστοποίηση της Chiesi Hellas το 2022 ως Β Corp εταιρεία με πολύ υψηλή βαθμολογία αποτελεί αναγνώριση των συντονισμένων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος, ενώ όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, σε συνέχεια της αξιολόγησης της επιχειρηματικής επίδοσης της Chiesi Hellas με βάση τα κριτήρια ESG από το Sustainability Performance Directory, η εταιρεία συγκαταλέγεται στις «The Most Sustainable Companies in Greece 2023». Η αναγνώρισή της ως μια εκ των 35 ηγέτιδων εταιρειών που δημιουργούν τον επιχειρηματικό χάρτη της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και κίνητρο για τη συνέχιση των προσπαθειών.