«Στόχος το 2024 περισσότερα τουριστικά έσοδα και η δυνατότητα να προσελκύσουμε επισκέπτες όλο το χρόνο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μεταξύ άλλων, η Όλγα Κεφαλογιάννη είπε πως μπαίνουμε σε ένα νέο δεκαετή κύκλο για τον τουρισμό, προτεραιότητα του υπουργείου είναι να κάνει πράξη το όραμα της βιωσιμότητας, ενώ διευκρίνισε πως στόχος είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η τουριστική ανάπτυξη κάποιων περιοχών.

Διαβάστε ακόμα: Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός προορισμός - Τα τουριστικά έσοδα του 2023 ξεπέρασαν κατά πολύ το έτος ορόσημο, 2019

Η Ελλάδα -το 2023- είχε αύξηση σε αφίξεις και έσοδα σε σχέση με το 2019, δήλωσε ακόμη η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Θα ανοίξουν αγορές, όπως η Ινδία

Επιπλέον, η υπουργός τόνισε πως θα ανοίξουν αγορές, όπως η Ινδία, συνεχίζεται η προσπάθεια με την Κίνα για περισσότερες απευθείας πτήσεις, ενώ αναπτύσσονται σχέσεις με χώρες του Κόλπου.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, απάντησε πως θα τρέξει η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών.

Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών απάντησε πως: «Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν τα ίδια δικαιώματα, οι πολιτικοί να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την κοινωνία, θα το ψηφίσω, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ελευθερία στους βουλευτές να το ψηφίσουν, χρειάζεται η ελευθερία της επιλογής σε ένα νομοσχέδιο που έχει να κάνει με ελευθερίες και δικαιώματα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Το 2023 είναι πλέον το σημείο αναφοράς όπως ήταν μέχρι πρότινος το 2019. Είδαμε δηλαδή μια πολύ μεγάλη αύξηση τόσο στις αφίξεις όσο και στα έσοδα και αυτο δείχνει ότι η Ελλάδα έχει καταξιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε ίσα-ίσα αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο δεκαετής κύκλος της ανάπτυξης του τουρισμού όπως τον έχουμε δει μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί και ότι μπαίνουμε σε ένα νέο κύκλο για τον ελληνικό τουρισμό όπου έχει σημασία να αναζητήσουμε την ισορροπία και το μέτρο, να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος. Έτσι αντιλαμβανόμαστε δηλαδή τους όρους βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού, βιωσιμότητα που είναι πλέον το ζητούμενο για όλους τους προορισμούς.

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Προφανώς έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες να υποδεχόμαστε επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες και θα πρέπει να δούμε πως θα επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, πως θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε άλλες περιοχές της χώρας να αναπτυχθούν πιο πολύ τουριστικά και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε με όρους βιωσιμότητας το μέλλον.

Ερωτηθείσα ποιος είναι ο στόχος για το 2024:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε βάλει ήδη τον μακροπρόθεσμο στόχο και το όραμα του ελληνικού τουρισμού με όρους βιωσιμότητας και με όρους ισορροπίας και μέτρου. Έχουμε δει ότι τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά για το ’24, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όμως δεν αρκεί να βλέπουμε μια και δύο χρονιές ρεκόρ στον τουρισμό δεν είναι εκεί το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι πως θα ανοίξουμε σε καινούργιες αγορές αυτό είναι ένας από τους στόχους για το 2024, αγορές όπως για παράδειγμα η Ινδία, αγορές δηλαδή που βλέπουμε ότι αναπτύσσονται και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου γιατί επιδιώκουμε να ανοίξουμε αγορές που δεν ενδιαφέρονται μόνο για τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά ενδιαφέρονται για όλο αυτό που έχει να προσφέρει η Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Συνεχίζεται η προσπάθεια με την Κίνα να έχουμε περισσότερες απευθείας πτήσεις και βεβαίως σιγά –σιγά αναπτύσσουμε και τις σχέσεις μας με τις χώρες του Κόλπου όπου υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μια ήπειρος που θέλουμε να αναπτύξουμε παραπάνω είναι η Αυστραλία.

Ερωτηθείσα τι περιλαμβάνει ο δικός της μπλε φάκελος για το 2024:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος ειναι αυτός που έχει να κάνει με την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη έχουμε προκηρύξεις σχεδόν στο σύνολό τους τα έργα, έργα που αφορούν την αναβάθμιση των υποδομών στις μαρίνες, σε καταδυτικά πάρκα αλλά και σε χιονοδρομικά κέντρα, σε ορεινά καταφύγια. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τον ορεινό τουρισμό.

Ερωτηθείσα αν είναι εφικτός στόχος να έχουμε επιπλέον έσοδα το 2024 από το 2023:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Θα επιδιώξουμε να έχουμε περισσότερα έσοδα με τη δυνατότητα όμως να προσελκύσουμε επισκέπτες περισσότερους μήνες του χρόνου. Να υπάρχει δηλαδή διάχυση της επισκεψιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Και ως πολιτικός αλλά και ως νομικός έχω πολλές φορές καταθέσει και την άποψη αλλά και την ψήφο μου σε σχέση με τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της χώρας και νομίζω ότι πλέον με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα δείξουμε και όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές τη στάση μας και τη θέση μας απέναντι σε ζητήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία και νομίζω ότι καλό είναι και οι πολιτικοί να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά.

ΔΗΜ: Να υποθέσω ότι θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Η προηγούμενη στάση μου νομίζω ότι έχει δώσει τη θέση και για την επόμενη.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να μπει «κομματική πειθαρχία» στους υπουργούς:

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε δει και στο παρελθόν ο Κυρ. Μητσοτάκης σε θέματα που έχουν να κάνουν με κοινωνικά ζητήματα να έχει αφήσει πραγματικά απολύτως ελεύθερους τους βουλευτές του να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν ακόμα και κόντρα σε αυτό που μπορεί να ήταν η κυβερνητική απόφαση. Νομίζω ότι επειδή μιλάμε για ελευθερίες και δικαιώματα είναι σημαντικό και ο καθένας από εμάς να μπορεί μα εκφράσει την προσωπική του άποψη και την ψήφο του, το έχει δείξει αυτό στο παρελθόν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουμε την ελευθερία της επιλογής και έχει δείξει και ο κ. Μητσοτάκης ότι το σέβεται και το καταλαβαίνει.