Ο τουρισµός αποτελεί µια δυναµική προοπτική, ενώ οι επενδύσεις στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας µειώνουν το ενεργειακό αποτύπωµα στον αγροτικό τοµέα. Η ανάταξη της Εύβοιας και η αντιµετώπιση της δηµογραφικής ερήµωσης της Ευρυτανίας αποτελούν προτεραιότητες στο πρόγραµµα της περιφερειακής Αρχής του Φάνη Σπανού, o οποίος µιλάει στο «e-ota».

Σε ποιον βαθµό έχουν αποκατασταθεί οι ζηµιές που προκάλεσαν τα ακραία φυσικά φαινόµενα και οι πυρκαγιές στην Εύβοια;

Ολοκληρώθηκαν άµεσα και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι πρώτες «καταδροµικές» παρεµβάσεις µας για την αποκατάσταση υποδοµών και την αντιπληµµυρική προστασία της περιοχής. Ακολούθως, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση και µπήκαν ταχύτατα στο στάδιο της υλοποίησης έργα αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισµού 39.752.000 ευρώ, ενώ προχωρά το ολιστικό σχέδιο ανάταξης της περιοχής, το οποίο παρακολουθεί στενά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι πολύ σηµαντικό ότι αντιµετωπίστηκε ο µεγαλύτερος κίνδυνος της µετεγκατάστασης πληθυσµού και της ερηµοποίησης της περιοχής.

Παρεμβάσεις για την ουσιαστική υποστήριξη όσων αντιμετωπίζουν αναπηρία, ασθένεια, ανέχεια, κοινωνική και οικονομική απομόνωση


Οι οδικοί άξονες που είναι υπό κατασκευή πότε θα ολοκληρωθούν και πόσο θα βελτιώσουν την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία;

Πριν από λίγες ηµέρες, ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε συγκεκριµένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση κοµβικών οδικών έργων, όπως είναι το τµήµα Λαµία -Ξυνιάδα του «Ε65», το Μπράλος - Αµφισσα και ο οδικός άξονας Λαµία - Καρπενήσι. Παράλληλα, ξεκινά η κατασκευή της παράκαµψης Χαλκίδας - Νέας Αρτάκης - Ψαχνών, ενώ ολοκληρώνονται γοργά και τα οδικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως το τµήµα Ραπταίοι - Ν. Στύρα - Στύρα στον νότιο οδικό άξονα της Εύβοιας. Αυτά είναι έργα που δεν βελτιώνουν µόνο την ενδοπεριφερειακή επικοινωνία, αλλά αλλάζουν τον οδικό χάρτη της Στερεάς Ελλάδας και όλης της ηπειρωτικής χώρας.

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας αποτελούν εναλλακτική ενασχόληση για τον αγροτικό κόσµο της περιφέρειάς σας;

Αποτελούν εναλλακτική, υπό τη βασική προϋπόθεση της προστασίας της γης υψηλής παραγωγικότητας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εφαρµόζει, άλλωστε, την πλέον ορθή πρακτική για τη συνύπαρξη αγροτικής παραγωγής και ΑΠΕ µε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 334 kW για τη µείωση του ενεργειακού κόστους και τελικά του κόστους παραγωγής για τους αγρότες-µέλη του ΤΟΕΒ Μεξιατών Φθιώτιδας. Συνολικά, θα ωφεληθούν περίπου 2.500 αγροτικές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, ανοίγουµε τον δρόµο και για δεκάδες άλλους ΤΟΕΒ της Στερεάς Ελλάδας, και όχι µόνο, προκειµένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά για να µειώσουν αισθητά το κόστος παραγωγής.

Με ποια µέτρα και δράσεις αντιµετωπίζετε τη βιοµηχανική ρύπανση;

∆εν θα σταθώ στην αυτονόητη εγρήγορση των υπηρεσιών µας, του ελεγκτικού µας µηχανισµού. Θα σας υπενθυµίσω, όµως, ότι υλοποιούµε την Ολοκληρωµένη Χωρική Επένδυση Ασωπού, ένα φιλόδοξο έργο, που στοχεύει στην απορρύπανση του Ασωπού. Ταυτόχρονα, µετασχηµατίζεται η άναρχη βιοµηχανική συγκέντρωση της περιοχής σε ένα σύγχρονο βιοµηχανικό πάρκο, ισχυρό πεδίο βιοµηχανικής δραστηριότητας µε όρους βιωσιµότητας και ανάπτυξης.

Ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας απέναντι σε ευάλωτες οµάδες;

Οι κοινωνικές δράσεις βρέθηκαν στην πρώτη γραµµή της Περιφέρειας, παρά τα λιγοστά κονδύλια του ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε. Εχουµε, πλέον, τη δυνατότητα να διαχειριστούµε το υπερδιπλάσιο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαµβάνει 108 εκατ. ευρώ για δράσεις Κοινωνικού Ταµείου, µε στόχο την αντιµετώπιση προβληµάτων των ευπαθών - ευάλωτων συµπολιτών µας. Στόχευσή µας είναι να δηµιουργήσουµε και να υλοποιήσουµε µια δέσµη µέτρων και παρεµβάσεων για την ουσιαστική υποστήριξη όσων αντιµετωπίζουν αναπηρία, ασθένεια, ανέχεια, κοινωνική και οικονοµική αποµόνωση. Η Ευρυτανία υφίσταται µια διαρκή πληθυσµιακή συρρίκνωση τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπάρχουν µέτρα και πολιτικές για να αντιστραφεί;

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υλοποιεί σειρά σχετικών έργων και δράσεων, παρά την έλλειψη αρµοδιοτήτων και, κυρίως, πόρων. Εντελώς ενδεικτικά θα αναφερθώ στην παροχή οικονοµικών κινήτρων για την παραµονή ιατρών σε ορεινές και αποµακρυσµένες περιοχές. Βασική µας λογική και στόχευση, όµως, για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος είναι η υλοποίηση εκείνων των έργων και των παρεµβάσεων που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο τους. Γιατί δεν αρκεί να θέλουν οι νέοι άνθρωποι να µείνουν στον τόπο τους, πρέπει και να µπορούν...

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»