Οι δήμαρχοι Παρισιού και Λονδίνου ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας συνεχώς ανανεούμενης βάσης δεδομένων όπου θα εμφανίζονται οι εκπομπές ρύπων κάθε αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες καθώς και βαθμολογίες για κάθε μοντέλο και εταιρεία ξεχωριστά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αυτοκινήτων τους και συμβάλλοντας στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στις δύο μεγαλουπόλεις.


Η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα τροφοδοτείται με στοιχεία από την εταιρεία Emissions Analytics η οποία ειδικεύεται στη διεξαγωγή ελέγχων για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων σε πραγματικές συνθήκες και στην κατασκευή αντίστοιχου φορητού εξοπλισμού, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο αμερικανικό φορέα International Council of Clean Transportation (Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές).


Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις που θα πραγματοποιούνται θα αξιολογούν πολύ περισσότερα στοιχεία από όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας η οποία, αφενός έχει θεσμοθετήσει όρια εκπομπής μόνο για ορισμένες ουσίες οι αντίστοιχες μετρήσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον εργαστηρίου.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα αξιόπιστο σύστημα βαθμολογίας και αξιολόγησης το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες μας, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν τις εκπομπές των αυτοκινήτων τους», δήλωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo.

Όπως έγινε γνωστό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Παρισιού συσκευές μέτρησης εκπομπών ρύπων προσβάσιμες σε όλους.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στο Λονδίνο o δήμαρχος του οποίου, Shadiq Khan, δήλωσε ότι: «το νέο πρόγραμμα θα βάλει τέλος στις παραπλανητικές τακτικές, παρέχοντας στους κατοίκους Λονδίνου και Παρισιού ένα αξιόπιστο, ακριβές και ανεξάρτητο σύστημα μετρήσεων των εκπομπών ρύπων των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους μας».

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκαν τόσο η δήμαρχος του Παρισιού όσο και ο δήμαρχος του Λονδίνου, κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα πεθαίνουν πρόωρα 9.000 άνθρωποι εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα ενώ στο Παρίσι ο αριθμός πρόωρων θανάτων από την ίδια αιτία, ανέρχεται σε 2.500.