Το Πάσχα έφτασε και το φαγητό για πολλούς έχει ήδη αρχίσει...

Είτε νήστεψες αποτοξινώνοντας τον οργανισμό σου, είτε απλά συγκρατήθηκες ως προς το κρέας την Μεγάλη Εβδομάδα, έχει σημασία να μην καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού αμέσως μετά την περίοδο αυτή και να επιβαρύνεις το στομάχι σου.

Υποδέξου την ημέρα της Λαμπρής με ένα ελαφρύ πρωινό (π.χ. 1 αφέψημα της αρεσκείας σου σκέτο κατά προτίμηση με 1 φέτα τσουρέκι ή 2 πασχαλινά κουλουράκια και 1 φρούτο). Πριν από το πασχαλινό τραπέζι φάε 1-2 φρούτα, κι απόφυγε το τσιμπολόγημα μέχρι την ώρα που θα βγουν οι πρώτοι μεζέδες. Υπολόγισε να περιοριστείς στη μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα.

Προσπάθησε να τρως καθιστή στο τραπέζι κι όχι να τσιμπολογάς. Ξεκίνα το γεύμα σου με μια καλή ποσότητα σαλάτας, η οποία συμβάλλει στον πιο άμεσο κορεσμό και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης που περιέχει το κρέας. Όσον αφορά στο δίλημμα κατσίκι ή αρνί, προτίμησε το κατσίκι γιατί περιέχει σχεδόν τις μισές θερμίδες και πολύ λιγότερο λίπος (100 γρ. κατσίκι περιέχει 150 θερμίδες και 3 γρ. λίπους έναντι 258 και 16,5). Συνόδεψε το κρέας με ρύζι και πατάτες (βραστές ή φούρνου), ώστε να εξασφαλίσεις ένα ισορροπημένο γεύμα και απόφυγε το ψωμί.

Μην ξεχνάς να μασάς αργά για να διευκολύνεις την πέψη, για να χορτάσεις πιο γρήγορα αλλά και για να απολαύσεις το πιάτο σου.

Προτίμησε κρασί αντί για μπίρα, καθώς διαθέτει σχεδόν τις μισές θερμίδες (περίπου 70-90 θερμίδες, έναντι 150), δεδομένου ότι ελάχιστοι τέτοια ημέρα μένουν στο ένα ποτηράκι αλκοόλ.

Θυμήσου να καταναλώνεις ενδιάμεσα νερό για να μην αφυδατωθείς, αλλά και για να περιορίσεις την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα αλμυρά τρόφιμα της μέρας και φυσικά για να μην ζαλιστείς.

Το απόγευμα κατανάλωσε ένα φρούτο και έπειτα από λίγη ώρα ένα μέτριο κομμάτι γλυκό της αρεσκείας σου.

Φρόντισε μετά το φαγητό να περπατήσεις λιγάκι, κάτι που θα σε βοηθήσει στη χώνεψη και θα σου εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια θερμίδων. Με τον ίδιο τρόπο κινήσου και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Ακόμη, κι εάν ενδώσεις με το παραπάνω στους πασχαλινούς γευστικούς πειρασμούς για δύο ημέρες δεν πειράζει. Το κύριο είναι να επιστρέψεις το συντομότερο δυνατόν στο διατροφικό σου πρόγραμμα. Καλά τσουγκρίσματα!