H συζυγική ευτυχία ενός ζευγαριού εξαρτάται από το κατά πόσο οι γυναίκες είναι ικανοποιημένες από το γάμο τους. Αυτό έδειξε μια μελέτη όπου αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα που αξιολογούσαν τη συζυγική ποιότητα και ευτυχία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαπίστωσαν πως, όταν η σύζυγος είναι ικανοποιημένη από το γάμο της, αυτό λειτουργεί θετικά όχι μόνο στην υγεία της αλλά και στην υγεία του συντρόφου της.
Η μελέτη διήρκεσε οκτώ χρόνια. Διεξήχθη από επιστήμονες της «Ένωσης Ψυχολογικών Επιστημών» και βασίστηκε σε στοιχεία 4.400 ζευγαριών, άνω των 50 ετών.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν το ρόλο του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος των ανδρών στην κατάσταση της υγείας τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Όλγκα Στάβροβα.
Στη μελέτη λήφθηκαν υπόψη σημαντικοί δημογραφικοί παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα των νοικοκυριών, το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα και η θνησιμότητα των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ασθενειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι, ο βαθμός ικανοποίησης των γυναικών είναι καθοριστικός στο προσδόκιμο ζωής των συζύγων. Όταν οι γυναίκες ήταν ευχαριστημένες, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των ανδρών ήταν μικρότερος και το αντίστροφο.