Την άνοιξη, με την αύξηση της θερμοκρασίας με συνέπεια και την αυξημένη παραγωγή ιδρώτα, διαπιστώνεται έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών αλάτων. Στην αρχή της εποχής, η έλλειψη αυτή μπορεί να καλυφθεί με την κατανάλωση εσπεριδοειδών, μήλων, πατάτας, καρότων, μαϊντανού, πράσων, ενώ λίγο αργότερα και νωπών λαχανικών όπως σπανάκι, μαρούλια φρέσκα κρεμμύδια και σκόρδο και φρούτων όπως κεράσια φράουλες κ.α. Η κατανάλωση περισσότερων αυγών επιδρά ευνοϊκά στο βιταμινικό ισοζύγιο του οργανισμού.

Το καλοκαίρι, επιθυμητό είναι να μειωθεί η ποσότητα των λιπαρών της τροφής καθώς επίσης και η ποσότητα των γευμάτων. Σε σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον άφθονο ιδρώτα, το καλοκαίρι πρέπει να προσλαμβάνονται περισσότερα υγρά και να προστίθεται περισσότερο αλάτι στο φαγητό. Καλή ιδέα για καλοκαιρινά γεύματα αποτελεί το γιαούρτι, το ξινόγαλο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η ποικιλία στη διατροφή και το φθινόπωρο, έχει πρωταρχική σημασία για την αύξηση της αμυντικής δύναμης του οργανισμού στην προετοιμασία του για το χειμώνα. Εκτός από όλα τα άλλα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται, σταφύλια, ξηροί καρποί, δαμάσκηνα, κολοκύθια.

Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, συνίσταται μικρή αύξηση της συνολικής ενεργειακότητας της διατροφής. Αυξάνεται επίσης και η ποσότητα των λιπών. Σε καμία όμως περίπτωση η αναλογία του λίπους δε θα πρέπει να είναι περισσότερη από ότι των πρωτεϊνών. Αυτή την εποχή του έτους, θα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά, λάχανο τουρσί, πατάτες μήλα κολοκύθια πιπεριές πράσα μαϊντανός καρότα κρεμμύδια σκόρδα. Τα φρούτα του χειμώνα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να προτιμηθούν όπως επίσης και τα ξερά φρούτα. Πολύ θρεπτική τροφή επίσης είναι ο χαλβάς και το ταχίνι. Συνήθως το χειμώνα οι βιταμίνες που λαμβάνουν οι αθλητές, δεν επαρκούν, οπότε είναι απαραίτητο και το κατάλληλο βιταμινικό σκεύασμα.

πηγή:tastyday.gr