Πρεμιέρα έκανε – επιτέλους - τα ξημερώματα της Δευτέρας (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρώτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου μιας από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην ιστορία.

Ο προηγούμενος κύκλος ολοκλήρωσε την προβολή του δυο χρόνια πριν (τον Αύγουστο του 2016) με τον 8ο και τελευταίο που μόλις ξεκίνησε να φτάνει στο τέλος του λίγο πριν το καλοκαίρι.

Τι έγινε όμως στο πολυσυζητημένο πρώτο επεισόδιο;

Δεν ξέρουμε εάν η προσμονή ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι έπρεπε, αλλά με βεβαιότητα δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές…

Ας ξεκινήσουμε από τη διάρκεια του επεισοδίου, με τις φήμες που ήθελαν να έχουν μεγαλύτερη από τα προηγούμενα – λόγος γινόταν μέχρι και για «μικρή ταινία»- να μην επιβεβαιώνονται. Συγκεκριμένα, η προβολή ξεκίνησε ακριβώς στις 04:00 και ολοκληρώθηκε στις 05:05 με αμέτρητες διαφημίσεις, σχεδόν ανά δύο σκηνές…

Στην ουσία το επεισόδιο αποτελεί μια μικρή ανακεφαλαίωση όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα ή πιο σωστά μια ενημέρωση της πορείας των ηρώων μας. Αναλυτικότερα…

Ο Θίον Γκρέιντζοϊ, όπου στον προηγούμενο κύκλο φεύγει από το πλευρό της Νταϊνέρις για να σώσει την αδελφή του, Γιάρα, από τα χέρια του θείου τους, τελικά το κάνει και τα δυο αδέλφια φεύγουν για την πατρίδα τους. Στην πορεία βέβαια, ακούμε τον Θίον να ανακοινώνει στη Γιάρα πως θα πάει στον Βορρά για να πολεμήσει στο πλευρό του Τζον Σνόου.

Την ίδια ώρα ο θείος τους, Γιούρον Γκρέιτζοϊ, βρίσκεται σε… προσωπικές στιγμές με τη Βασίλισσα, Σέρσεϊ Λάνιστερ. Η τελευταία φορά που τον είδαμε, στον 7ο κύκλο, φεύγει για να σωθεί από τους «νεκρούς» όμως η Σέρσεϊ Λάνιστερ αποκάλυψε πως ήταν… κόλπο για να αποπροσανατολίσουν την Καλίσι και τους υποστηρικτές της. Σήμερα, επιστρέφει στο Κινγκς Λάντινγκ, όχι όμως μόνος του, αφού μαζί του έχει φέρει ένα στρατό από τους Χρυσούς Μανδύες.

Στο τοίχος επιβεβαιώνεται η επέλαση των νεκρών με τους μοναδικούς επιζώντες να είναι μόλις 5-10 άτομα, μεταξύ άλλων ο νέος διοικητής – μετά τη δολοφονία του Τζον Σνόου-, Έντισον Τόλλετ, ο Μπερικ Ντονταριον (που έχει πεθάνει και αναστηθεί από τον Κύριο της Φωτιάς έξι φορές) αλλά και ο πιο γλυκός «άγριος» ο Τόρνμουντ. Μετά την επίθεση αποφασίζουν να φύγουν και εκείνοι για το Γουίντερφελ.

Όσο για το Γουίντερφελ φαίνεται να αποτελεί το στρατηγείο των ζωντανών, αφού εκεί έχουν συγκεντρωθεί πολλοί από τους πρωταγωνιστές της σειράς. Φίλοι, γνωστοί αλλά και… αντίπαλοι!

Αρχικά φθάνει η Ντάνι με τον Τζον Σνόου και ολόκληρο τον στρατό της, Άσπιλους, Ντοθράκι αλλά και τους δυο δράκους της. Μαζί τους φθάνουν το Κυνηγόσκυλο – συνταξιδιώτης για καιρό με την Άρια-, ο Γκέντρι –επίσης συνταξιδιώτης της Άρια προς το Τοίχος όπου τελικά «χώρισαν» στο δρόμο-, ο Τύριον Λάνιστερ, πρώτος σύζυγος της Σάνσα, και τέλος ο Τζέρεμι Λάνιστερ, ο άνθρωπος που έριξε τον Μπραν Σταρκ από το κάστρο αφήνοντάς τον ανάπηρο .

Όλους αυτούς θα «υποδεχθούν» στο σπίτι τους τα αδέλφια Σταρκ, Σάνσα, Άρια και Μπραν!

Για το τέλος αφήσαμε το καλύτερο… Ο Τζον Σνόου μαθαίνει τελικά την αλήθεια για την καταγωγή του. Ότι δεν είναι μπάσταρδος, ούτε γιος του Νεντ Σταρκ. Είναι ο Έιγκον Ταργκάριαν, γιος του Ρέγκαρ Ταργκάρυεν και της Λυάννα Σταρκ και ο πραγματικός διάδοχος του θρόνου.