Με όλο αυτό το βάρος που έχει ‘πέσει’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πώς θα φαινόμαστε όμορφοι και χαρούμενοι, οι γονείς το βρίσκουν δύσκολο να συνδεθούν με τα παιδιά στην πραγματική ζωή.

Ακόμα περισσότερο, δυσκολεύονται να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν με αυτοπεποίθηση και ότι ξέρουν πώς να ζήσουν χαρούμενα και εκτός της οθόνης. Π

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα των social media λύνεται με το να τα απαγορεύσετε στο σπίτι;

Δεν είναι αυτή η λύση. Τα παιδιά χρειάζονται την τεχνολογία, αρκεί να το κάνουν με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Πρέπει λοιπόν να επιτρέπετε τη χρήση με θετικό τρόπο.

 Αν είστε εκτός σπιτιού, ορίστε τον κανόνα που θα λέει ότι το παιδί μπορεί να ασχολείται με το κινητό του στη μισή διάρκεια της βόλτας. Τον υπόλοιπο χρόνο, θα τον περάσετε μαζί σαν οικογένεια.

Μιλήστε στο παιδί για τις καλές και κακές χρήσεις των social media. Είναι σημαντικό για τους γονείς να αναγνωρίζουν τη χρησιμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συνεπώς, δεν βοηθά το να γινόμαστε επικριτικοί και να δείχνουμε έντονα τη δυσαρέσκειά μας. Αν σας απασχολεί κάποια συμπεριφορά στο Ίντερνετ, μιλήστε με το παιδί για αυτό και ρωτήστε το τη γνώμη του. Έτσι δεν θα χρειαστεί να κρίνετε το ίδιο.

Μιλήστε του για τη σημασία της σύγκρουσης στην αληθινή ζωή. Αν θυμώσει με ένα φίλο του, υπενθυμίστε τη σημασία της σύγκρουσης πρόσωπο με πρόσωπο. Έτσι εξασκείται στο να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις στις διαπροσωπικές του σχέσεις.Δουλέψτε τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα του. Θέλουμε να μεγαλώσουμε παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους και δεν περιμένουν την αποδοχή των άλλων για να νιώσουν σημαντικά. Πρέπει λοιπόν, ως γονείς, να δίνετε βάση στα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς τους και να τα επιβραβεύετε για αυτά.

Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να νιώθει τη χαρά που αναζητά στο Ίντερνετ. Μπορείτε να συνοδεύσετε το παιδί σε μία συναυλία, να πάτε για φαγητό στο αγαπημένο του μέρος ή να περάσετε μαζί μία μέρα στο σπίτι βλέποντας ταινίες. Η άντληση της χαράς ξεκινά από τα μικρά και καθημερινά πράγματα.