Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τη διατροφή μας, ωστόσο έχουν το γνωστό πρόβλημα των φυτοφαρμάκων.

Κάποια φρούτα και λαχανικά, μάλιστα, έχουν την ιδιότητα να απορροφούν περισσότερα φυτοφάρμακα από άλλα, τόσο από το έδαφος, όσο και μέσω των φύλλων τους.

Για το 2019, η περίφημη Dirty Dozen λίστα, η λίστα με τα 12… βρώμικα λαχανικά και φρούτα, τα φρούτα και τα λαχανικά δηλαδή που έχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα, έχει ως εξής:

Φράουλες
Σπανάκι
Λάχανο
Νεκταρίνια
Μήλα
Σταφύλια
Ροδάκινα
Κεράσια
Αχλάδια
Ντομάτες
Σέλινο
Πατάτες

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της εν λόγω λίστας, λόγω των πολλών παρασιτοκτόνων που βρέθηκαν στα δείγματα. Φέτος, το 30% των φραουλών είχαν θετικό αποτέλεσμα για κατάλοιπα 10 ή περισσότερων φυτοφαρμάκων – ορισμένα από τα οποία έχουν καταχωριστεί ως πιθανόν καρκινογόνα ενώ άλλα έχουν συνδεθεί με διαταραχή των ορμονών του αναπαραγωγικού συστήματος των ανδρών.

Όταν αγοράζετε σπανάκι για την περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ, συνιστάται να επιλέγετε βιολογικό σπανάκι, καθώς η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία διαπίστωσε ότι το σπανάκι που έχει αναπτυχθεί συμβατικά περιέχει ίχνη εντομοκτόνων.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κέιλ, το οποίο είχε τόσα πολλά φυτοφάρμακα που εξεπλάγησαν και οι ερευνητές. Πρόκειται, άλλωστε, για μια νέα είσοδο στη σχετική λίστα του Dirty Dozen.

πηγή:tastyday.gr