Kατάγονται από την Περσία και αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, που ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλή ενεργειακή αξία.

Οι χουρμάδες είναι εύγευστοι και θρεπτικοί, καθώς περιέχουν μέχρι 70% σάκχαρο. Είναι άλλωστε ένα από τα πιο γλυκά φρούτα που υπάρχουν. Γι’ αυτό αναπληρώνουν γρήγορα την χαμένη ενέργεια, αναζωογονούν αμέσως τον οργανισμό, ενώ είναι πολύ χορταστικοί.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι χουρμάδες ενισχύουν την γονιμότητα. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι οι χουρμάδες αυξάνουν την παράγωγη σπέρματος, δρουν ορμονικά με την έκκριση τεστοστερόνης και έχουν αφροδισιακές ιδιότητες.

Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών, γι’ αυτό και είναι χρήσιμοι σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Περιέχουν άλατα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό μας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι χουρμάδες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης LDL από το έντερο. Οι αδιάλυτες και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν, βοηθούν στην κάθαρση του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας το έντερο να εργάζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχουν τους καθιστά πολύτιμη τροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αρθρίτιδας, νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονή. Το μαγνήσιο βοηθά, ακόμη, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως και το κάλιο, που επίσης περιέχεται άφθονο στους χουρμάδες. Και τα δύο στοιχεία προσφέρουν προστασία έναντι εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και χαλκό, περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, οι τανίνες που περιέχουν, έχουν αντι-μολυσματικές, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-αιμορραγικές ιδιότητες.

Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι, καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ με γιαούρτι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, αλλά και να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη σε πολλές συνταγές της ζαχαροπλαστικής.

πηγή:tastyday.gr