Ειδικότερα, η μελέτη, που έγινε σε 177.091 παιδιά οκτώ έως 17 ετών, έδειξε ότι το 22,4% των αγοριών και το 23,1% των κοριτσιών δεν τρώνε πρωινό γεύμα για διάφορους λόγους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Συντώση, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nutrition & Dietetics». Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Τάμπαλης, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η καθηγήτρια Γλυκερία Ψαρρά.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, είναι συνήθως εκείνα που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, κάνουν γενικότερα χειρότερη διατροφή, δεν ασκούνται επαρκώς σωματικά, ούτε κοιμούνται όσο πρέπει (λιγότερες από οκτώ ώρες), ενώ περνάνε περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από μια οθόνη.

Όσον αφορά στους λόγους που οφείλεται η μη κατανάλωση πρωινού γεύματος: Οι κακές διατροφικές συνήθειες, ο ανεπαρκής ύπνος και η αυξημένη χρήση οθονών αυξάνουν την πιθανότητα ένα παιδί να μη φάει πρωινό, κατά 80%, 23% και 22,5% αντίστοιχα.