Εάν ανήκεις και εσύ σε αυτούς και στα πλαίσια των φετινών σου New Year’s Resolutions θες να δεις τους στόχους σου να πετυχαίνουν, έχεις έναν ..SMART σύμμαχο στην προσπάθεια σου! Το μοντέλο στοχοθέτησης "SMART", του οποίου το ακρωνύμιο προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις:

S pecific (= Συγκεκριμένος)
M easurable (= Μετρήσιμος)
A chievable (= Εφικτός)
R ealistic (= Ρεαλιστικός)
T ime-Bound (= Χρονικά Δεσμευτικός).

είναι αυτό που θα σε βοηθήσει! Συνοπτικά, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι στόχοι σου πρέπει να είναι ξεκάθαροι, να μπορούν να προσδιοριστούν ως προς τα οφέλη τους, να είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί, σύμφωνα πάντα με τις δυνατότητες, ικανότητες και συνθήκες ζωής του καθενός και να έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποίησης.

Όσον αφορά τους ίδιους τους στόχους που μπορείς να θέσεις φέτος, σου παρουσιάζουμε τρεις βασικές κατηγορίες στις οποίες μπορείς να εστιάσεις:

1. Υγιεινή διατροφή

Εντόπισε και επιχείρησε να αλλάξεις σταδιακά εκείνες τις συνήθειες της διατροφής σου που νιώθεις ότι χρειάζονται βελτίωση. Κάνε μικρές αλλαγές και μην προσπαθείς να αλλάξεις όλες τις «κακές» συνήθειες μαζί.

Ξεκίνα απλά, δοκίμασε να βάλεις το πρωινό γεύμα στις συνήθειες σου και προετοίμασε από την προηγούμενη ημέρα εύκολες και υγιεινές επιλογές για σνακ και μεσημεριανό που θα έχεις μαζί σου στο γραφείο.


Βελτίωσε την ποικιλία της διατροφής σου, προσθέτοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά εποχής, λιπαρά ψάρια, προϊόντα ολικής άλεσης. Βάλε στη ζωή σου φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα «καλά» λιπαρά, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα φυτικά προϊόντα επάλειψης.

2. Περισσότερη άσκηση - Περισσότερη φυσική δραστηριότητα:

Εάν ασκείσαι ήδη, διατήρησε τη θετική σου αυτή συνήθεια και, γιατί όχι, πειραματίσου περαιτέρω δοκιμάζοντας κάποιο νέο είδος άσκησης ή αυξάνοντας απλώς τη συχνότητα και την ένταση αυτής.

Εάν, πάλι, η άσκηση δεν σε ενθουσιάζει σε καμία μορφή της ή εάν στην καθημερινότητά σου δεν είναι εύκολο να την εντάξεις, μπορείς να αυξήσεις την κινητικότητα σου μέσα στην ημέρα, κάνοντας μικρότερες αλλαγές. Βάλε το περπάτημα ή το ήπιο τρέξιμο στη ζωή σου, και φρόντισε σταδιακά να αυξάνεις τη διάρκεια αλλά και τη συχνότητα που ασκείσαι. Στόχευσε σε 30 λεπτά άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα. Παράλληλα κάνε απλές αλλαγές στη καθημερινότητά σου όπως τη χρήση της σκάλας αντί για τον ανελκυστήρα, ή η επιλογή του περπατήματος αντί για το αυτοκίνητο, για σύντομες, κοντινές αποστάσεις.

3. Θετική ψυχολογία

Απόκτησε μια πιο θετική στάση ζωής! Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά πιθανώς να είναι ο πιο απαιτητικός τομέας. Φρόντισε να βρίσκεις πάντα τρόπους εκτόνωσης και μείωσης του στρες, να κοιμάσαι καλά και ποιοτικά και ποσοτικά και βάλε στιγμές χαλάρωσης στη ζωή σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε να αυξηθούν οι χαρούμενες στιγμές στην ημέρα σου, οπότε πειραματίσου και δες ποιος ταιριάζει καλύτερα σε εσένα και στις συνήθειες σου.

Καλή χρονιά!