Τι συμβαίνει στο σώμα σας;

Μια από τις μεγάλες δουλειές του στομάχου σας είναι να εκκρίνετε το υδροχλωρικό οξύ για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της πέψης και να σκοτώσετε τα βακτηρίδια καθώς τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερο οξύ παράγετε. Και μερικά από αυτά φτάνουν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα την καούρα.

Τα μεγάλα γεύματα επιβραδύνουν την πέψη και το φαγητό ξοδεύει περισσότερο χρόνο επεξεργασίας. Αυτό προκαλεί τα αέρια, το φουσκωμένο συναίσθημα που έχετε συχνά μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Καθώς το σώμα σας επιστρατεύεται όλες του τις δυνάμεις για να αφομοιώσει το φορτίο τροφίμων που μόλις καταναλώσατε, στέλνει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σας σωλήνα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο αίμα είναι διαθέσιμο για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε άλλα μέρη του σώματός σας, αφήνοντάς σας υποτονικό και βαρύ.

Η κοκκοποίηση προκαλεί επίσης αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν καταναλώνετε πολλούς υδατάνθρακες ή ζάχαρη.

Όταν το σάκχαρο του αίματος ξεπεράσει τα φυσιολογικά επίπεδα, απελευθερώνεται περίσσεια ποσότητας ινσουλίνης ορμονών και παίρνετε μια σπίθα ενέργειας. Είναι αυτή η ώθηση που μπορεί να σας βάλει να καθαρίσετε και μετά να ξαπλώσετε κατάκοποι. Το σώμα σας σκέφτεται ότι δεν

χρειάζεστε όλη αυτή την ενέργεια ως καύσιμο και αρχίζει να αποθηκεύει την περισσότερη ως λίπος.

Προσθέστε αλκοόλ σε αυτό το θερμιδικό ποτ πουρί και πιθανότατα θα στριφογυρνάτε όλη τη νύχτα.

Όταν ξυπνάτε το πρωί, λιμοκτονείτε γιατί το πάγκρεας σας εργάζεται υπερωρίες για να επεξεργαστεί όλα αυτά τα τρόφιμα και ποτά.

Μπορεί να έχετε επίσης πονοκέφαλο, δυσκολία συγκέντρωσης, ομίχλη στον εγκεφάλο ή κόπωση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε το βάρος των διακοπών;

«Απλά πείτε όχι» είναι η πιο κοινή στρατηγική.

Η προσοχή που πρέπει να δίνουμε, μπορεί να εκτείνεται πέρα από την αίσθηση της γεύσης.

Δώστε προσοχή σε αυτό που βάζετε στο πιάτο σας. Να γνωρίζετε τα ποτά με τον υψηλότερο αριθμό θερμίδων στο αλκοόλ. Καθίστε για να φάτε, προσπαθήστε να μην τσιμπάτε όταν προετοιμάζετε το φαγητό. Εάν κάνετε υπερκατανάλωση, μην απογοητευτείτε με τον εαυτό σας. Απλά πάρτε μια βαθιά αναπνοή, προχωρήστε και σχεδιάστε να κάνετε καλύτερες επιλογές, προχωρήστε μπροστά

Χρήσιμες συμβουλές

Άσκηση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη συνήθη σας ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν οδηγείτε στο κέντρο της πόλης ή στο εμπορικό κέντρο για να ψωνίσετε, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μακριά από τα καταστήματα. Φορέστε άνετα παπούτσια και περπατήστε βιαστικά από το ένα κατάστημα μέχρι το άλλο κατάστημα. Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, πηγαίνετε για μια βόλτα στην γειτονιά. Πάρτε την οικογένεια που εμπλέκονται με ένα παιχνίδι του ποδοσφαίρου αφής ή έλκηθρο. Παίξτε ενεργά εσωτερικά παιχνίδια όπως πινγκ-πονγκ, ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.

Επανεξέταση των αγαπημένων τροφίμων. Πολλά περιοδικά και ιστοσελίδες έχουν συνταγές που αδυνατίζουν με τα αγαπημένα σας συστατικά όπως οι πατάτες, το μοσχάρι και τα ποτά των διακοπών.

Ξεχάστε τη αφαγία. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι εάν «διατηρήσουμε» το θερμιδικό ισοζύγιο όλη την ημέρα, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις θερμίδες στο οικογενειακό εορταστικό δείπνο. Το πρόβλημα είναι ότι προκαλεί το μεταβολισμό σας να σκεφτεί ότι εισέρχεστε σε κατάσταση λιμοκτονίας, έτσι ώστε να κρατήσει –αποθηκευτικά- όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες. Ένα καλύτερο σχέδιο είναι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό, ένα ελαφρύ γεύμα και ένα μέτριο βραδινό.

Ακούστε το σώμα σας. Ξεκινήστε παίρνοντας μικρές μερίδες και προσεκτικά απολαύσετε αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σας. Αφήστε χώρο στο στομάχι σας για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας γλυκά.

Σκεφτείτε πριν πιείτε. Μία μπύρα μπορεί να περιέχει 175 θερμίδες, ένα ποτήρι κρασί μετράει περί τις 160. Δεν χρειάζεται να είσαι πίνετε αδιάκοπα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Απλά πιείτε ελαφρά, αργά, και επιλέγετε ποτά με χαμηλότερες θερμίδες.

Ύπνος. Η επαρκής ανάπαυση είναι το κλειδί για τη γενική υγεία, την ευεξία και την ικανότητά σας να διατηρείτε ένα υγιές βάρος. Λόγω ενθουσιασμού στις διακοπές, κοιμόμαστε λιγότερο για να αδράξουμε την ημέρα. Έχετε το νου σας, να συμπληρώνετε 6 με 7 ώρες ύπνου.

πηγή:iatronet.gr